Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Zašto sam za referendum?

Ja sam za održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, a evo i zašto. 

Referendum bi mogao mnoge stvari da istjera na čistac.


• Koje političke partije u Republici Srpskoj podržavaju referendum, zašto i kako će se ponašati s obzirom na njegove rezultate.
• Kakav je stav političkih partija iz Federacije BiH po pitanju referenduma, zašto i kako će se ponašati s obziroma na njegove rezultate.
• Kakav je stav Srbije i Hrvatske po pitanju referenduma, zašto i kako će se ponašati s obziroma na njegove rezultate.
• Kakav je stav pojedinih država iz EU, a i šire po pitanju referenduma, zašto i kako će se ponašati s obziroma na njegove rezultate.
Imajući u vidu sve te stavove u vidu stanovnik Republike Srpske, kao racionalna i odgovorna osoba, treba da odluči da li će izaži na referendum i podržati referendumsko pitanje ili ne. Samim tim on u potpunosti snosi sve posledice svog izbora u budućnosti.
• Ako je prosječan stanovnik Republike Srpske želi da izabere konfrontaciju sa Federacijom BiH onda to se mora poštovati, a on mora da bude spreman na sve posljedice koje će iz toga proisteći.
• Ako se interesi Republike Srpske ne podudaraju sa interesima Srbije, to Srbija mora poštovati, a Republika Srpska mora biti sprema na sve posljedice koje iz toga slijede.
• Ako je prosječnom stanovniku Republike Srpske važnija podrška Rusija od Evropske unije onda to se mora poštovati, a on mora da bude spreman na sve posljedice koje će iz toga proisteći.
Politika, pa i demokratija, podrzumijeva odgovornost prema sebi, svojoj porodici i društvu u kojem živite. Odgovornost bi trebala da se zasniva na racionalnom promišljanju štete ili koristi od određenih politika koje se podržavaju ili ne.
Krajnje je vrijeme da počnemo da vraćamo povjerenje u demokratiju, da sa međunarodnom zajednicom postanemo partneri, a ne razmažena derišta koja samo od njih traže pare, da domaći političari preuzmu odgovornost za svoje postupke, da građani počnu da odlučuju o svojoj budućnosti, a budućnost zna da bude bolna i neizvjesna.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog