Marko Knežević

Marketing mandatar(ka)

Malo je šta Srbiju stavilo u centar globalnih zbivanja, kao odluka Aleksandra Vučića da mandat za sastav nove Vlade Srbije povjeri Ani Brnabić, dosadašnjoj ministarki državne uprave i lokalne samouprave. Ovaj scenario, za koji sama Brnabićka kaže da ima podršku u Skupštini, predstavlja mogućnost da Srbija dobije prvu ženu na mjestu premijera, prvu gay osobu na mjestu premijera i prvog predstavnika nacionalnih manjina na mjestu premijera, takoreći 4 u 1, jer ne treba zaboraviti (zaista se često stavlja, ne u drugi, već u treći plan, a po meni je najvažnije) da je mandatarka definitivno i ekspert u poslovnoj administraciji, marketingu i konsaltingu, sa respektabilnim iskustvom u međonarodnim organizacijama i raznim kompanijama, ali sa doduše i ponekom (nedokazanom) mrljom iz koruptivnih afera.

Vijest o imenovanju su zapaženo prenijele vodeće svjetske medijske kuće (BBC, Reuters, The Independet...), a zanimanje za Srbiju se pojavilo i tamo gdje ga nikad nije bilo, što u pozitivnom, što u negativnom smislu. Takođe, imenovanje je zatalasalo i duboko podijeljenu srpsku javnost, pa čak i neprikosnovenu Vučićevu vladajuću većinu, tako da je Dragan Marković Palma odmah najavio da će njegovi poslanici (ukupno ih je 6) uskratiti povjerenje Brnabićki. Medijski se značajno spekuliše da i trećina SNS-ovaca nije spremna za LGBT premijerku hrvatskog porijekla. Šta će se desiti sa Palmom – vidjećemo, mada sam prilično siguran da on nije spreman napuštati vlast, naročito kada bilježi i lošije izborne rezultate u Jagodini, gdje bi eventualni raskol sa Dačićevim SPS-om mogao da dodirne nedodirljivo. Što se tiče SNS-ovaca, nezadovoljnih će biti, ali ko se od njih uopšte smije glasno usprotiviti volji gospodara Vučića.

Osnovni problem je što se Vučić za Brnabićku nije odlučio zbog (ponavljam - po meni najvažnijih) poslovnih kvaliteta, već upravo zbog pola, seksualne orjentacije i porijekla. Iliti marketinga. Za državu u pregovorima sa EU i nastavku dijaloga sa Prištinom, a sve pod okriljem liberalnog zapada - Ana Brnabić je odlična reklama. Stvarna prava žena, LGBT populacije i nacionalnih manjina završavaju u zapećku, bez obzira bila ona dobra ili loša, jer Srbijom vlada baš takva osoba. Malo sutra. Srbijom neprikosnoveno vlada Aleksandar Vučić.

Pored marketinškog, Ana Brnabić će vjerovatno imati i žrtvenu ulogu, kada će paralelno sa beogradskim izborima gospodar Vučić odlučiti da su Srbiji potrebne nove reforme (čitaj: izbori), a sav teret problema će pasti baš na potencijalnu premijerku, i ona će morati da ode. (Ko se sjeća npr. Lazara Krstića još?)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog