Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Enciklopedija države Republike Srpske

Da bi nešto moglo da se nazove država mora da ima narod, teritoriju, funkcionalnu vlast, da je međunarodno priznata i enciklopediju. Zbog toga je 2007. godine Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske ili ti ANURS,  pod pokroviteljstvom predsjednika Dodika, Narodne skupštine i Vlade RS krenula da piše ovo kapitalno djelo o Republici Srpskoj.

Nije to mali posao ali enciklopedije su napisale Hrvatska i Srbija sasvim logično je da je ima i Republika Srpska. Osim tjeranja inata sa komšijama, ova enciklopedija se piše i zbog velikih sila koje zbog svog neznanja i pogrešnih predstava o „malim narodima“ prave velike greške.

Zato su srpski akademici odlučili da svima nama ponude objektivne podatke bazirane na pouzdanim izvorima, provjerenim činjenicama i nauci, bez bilo kakvog uticaja i uplitanja politike. Pogotovo što svoju enciklopediju piše i Federacija BiH i koja će vjerovatno  biti neobjektivna i baziraće se na nepouzdanim, neprovjerenim, nenaučnim činjenicama i Islamskoj deklaraciji.

Koliko će enciklopedija biti istinita i bazirana na činjenicama i bez uplitanja politike najbolje govori ovaj pasus sa sajta ANURS kada govore o projektu enciklopedije „U pokušaju da stvorimo objektivnu sliku o nama, našli smo se u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na druge države nastale iz bivše Jugoslavije, jer su one od bivše države naslijedile organizovane i afirmisane naučne, statističke, medijske i druge ustanove i raspolažu sa većim fondom građe i naučno verifikovanih dokumenata, sve do enciklopedijskih izdanja.“

Da vam pojasnim, Republika Srpska je država nastala iz bivše Jugoslavije, koja je opet dio države Bosne i Hercegovine. Ako nastavimo ovu misao do kraja,  možemo reći da se ona graniči sa državama Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom i Federacijom BiH.

Već zamišljam analitičare Ujedinjenih nacija, Njemačke, SAD, Velike Britanije, Evropske unije, Soroša, Rusije, koje nam kroje granice, društvena uređenja i prave velike greške, kako ostavljaju svoje lap tope i proklinju Gugl dok listaju jedan od pet ćiriličnih tomova tomova Enciklopedije RS revidiraći svoje znanje a samim tim i odnos, prema Srbima u Republici Srpskoj.

Na predstavljanju prvog toma Enciklopedije najavljeno je da će u njoj će biti, "obrađena sva naseljena mjesta, pa i ona koja više ne postoje" ili uskoro neće postojati kao što su Kalinovik, Ljubinje ili Ribnik. 

Prvi tom Enciklopedije ima 783. Stranice „istine“ od slova A do slova B, ali mene interesuju neka druga slova i neki drugi toponimi koje ćemo morati sačekati u sljedećim tomovima.

Biće interesantno vidjeti kako će Enciklopedija Republike Srpske pisati o broju stanovnika u njoj s obzirom da dva konačna rezultata zadnjeg popisa? Kako će pisati o mjestu Tomašica pokraj Prijedora ili Srebrenici? Šta se desilo 90-ih sa Aladža džamijom, Ferhadijom i Arnaudijom 90-ih godina? Da li će Brčko biti grad u Republici Srpskoj ili neće? Da li će se Radovan Karadžić biti samo pjesnik, psihijatar, prvi predsjednik Republike Srpske ili će biti i ratni zločinac? Da li je Risto Đogo vedeta srpskog novinarstva ili nije? Da li će se spomenuti da se Kneževo nekad zvalo Skender Vakuf, a Banj brdo Šehitluci? Da li je u Jasenovcu ubijeno 550 000 Srba? Da li je četnički vojvoda Uroš Drenović antifašista?

Priznajem malo sam skeptičan jer ipak se radi o državotvornom djelu.

 

#VasStav #VasaPrica

 

 Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog