Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kako da paničite pametno?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (22.03.2020)

Prije neki dan objavio sam na tviteru lažnu vijest koju mi „fina srpska raja“ nikad neće oprostiti, ali moj narcizam, koji ne poznaje granice, mi govori da je upravo ta objava inspirisala Vladu Republike Srpske da donese odluku o zabrani izazivanja panike i nereda tokom vanredne situacije.

Pa, ako me se sjete 9. januara, sjete.

I dok sam razmišljo o svemu što mi se tih dana izdešavalo, shvatio sa da ja uošte ne znam šta je to panika, kako se izaziva, kako sprečava i kako kontroliše?

Panika se javlja usled iznenadnog ili jakog straha vezanog za ugrožavanje života. To je posebno emocionalno stanje i iracionalno ponašanje, a uzok tome može biti manjak informacija o nekoj strašnoj ili neshvatljivoj situaciji kada ne postoji racionalno objašnjenje, ili može biti posledica viška informacija i glasina, kojima se potencira stepen opasnosti i neposredne ugroženosti. Kada se dešava u grupi  ono se ogleda kroz haotično ponašanje i gubitak samokontrole, ne vidi se izlaz iz nastale situacije i pokuašavaju se spasiti po cijenu stradanja drugih, što za posledicu može da ima veću ugroženost po pojedince, od same opasnosti.

Da bi se inicirala panika događaj koji joj prethori moda biti  iznenadan, dugotrajan ili se mora ponavljati. Takvi događaji izazivaju uzbuđenje, potom zbunjenost zbog nemogućnosti da nađemo pravi odgovor, što vodi ka strahu i neadekvatnom ponašanju (bježanje, prekomjerna kupovina i sl.). Strah sam sebe uvećava tako što strah jednih utiče na strah drugih, što dovodi do povećanja straha prvih.

Da bi prijemčivost za paniku smanjili važno je da vodimo računa o nekoliko stvari.

Moramo voditi računa o našem tijelu, što znači da trebamo biti naspavani i odmorni i to ne bi trebao biti problem u ovakvoj situaciji. Izbjegavati alkohol i narkotike, ma koliko oni bili laki, jer oni utiču na promjenu svijesti, a to vodi ka pogrešnoj procjeni realnosti. Redovno uzimati propisane terapije i ne dozvoliti da na bilo koji način ugrozimo funkcionisanje našeg organizma.

Svima je jasno da je danas veoma važno smanjiti fizičku bliskost, ali to ne znači da treba da budete usamljeni ili da se osjećate ostavljenim i bespomoćnim. Danas postoji mnogo načina da budete u kontaktu sa ljudima do kojih vam je stalo i bez fizičke bliskosti (Fejsbuk, Viber, Skajp, Vocap, telefon). To što neko nije sa vama u stanu ili kući ne znači da treba da se osjećate ostavljenim i bespomoćnim. Niko od nas neće ostati ni gladan, ni žedan, samo se treba raspitati kome se treba obratiti. Vjerujem da nikada do sada nismo bili bliži jedni drugima, na planeti zemlji, iako smo fizički odvojeni.

Sasvim je normalno da ste zabrinuti i da vas je strah, ali kada ne možete tu tjeskobu i strah da kontrolišete, pozovite neku instituciju u kojoj rade psiholozi, psihijatri, ljekari porodične medicine i tražite pomoć. Dobićete je.

Na kraju imajte na umu da u ovakvim situacijama najveći broj ljudi će razumjeti stanje u kojem se nalazite, jer se i oni nalaze u istom sosu, i spremni su da vas saslušaju i da vam pomognu. Znači, nismo se odrodili i spremni smo da pomognemo jedni drugima.

Takođe je važno da se ne „preinformišete“ dovoljno je da prikupite relevantne informacije ujutro i naveče i moći ćete da bez problema funkcionišete taj dan. Nema potrebe da posjećujete sve moguće portale, jer u ovakvim situacijama svi prenose iste vijesti, samo povećavate nervozu time što ste  po cijeli dan na internetu. Ostalo vrijeme „potrošite“ na neki pametniji način (učenje, čitanje, pisanje, gledanje filmova i emisija koje nemaju veze sa ovom situacijom, igrajte šah, karte, jamb, plej stejšn, radite u bašti, imajte bjesomučni seks, spremajte kuću, pričajte sa ukućanima).

U vanrednim okolnostima moramo slušati ove na vlasti, to ne znači da ih trebamo voliti, moramo se pridržavati onoga što nam naređuju i to je sasvim dovoljno. Nema potrebe ni da se ćuti, ali pokušajte svoju kritiku da iskažete bez govora mržnje i jakih emocija. Zašto da bespotrebno plaćate kazne, zbog toga što smatrate da nas vode propalice?

Na kraju uvijek morate imati na umu da ste vi taj koji uvijek odlučuje šta će te uraditi, a šta ne.

Niko tačno ne zna koliko će ovo trajati i važno je da to uvijek imate na umu. Pokušate da osmislite svoj život, kako vama najbolje odgovora. Nerealna očekivana vam neće nimalo pomoći.

U ovakvim situacijama najvažnije je sačuvati razum i biti odgovoran, kako zbog sebe, tako i zbog drugih. Jer kad čuvamo sebe, mi tada čuvamo i druge.

Na kraju želim da poručim nešto i ovim guzonjama na vlasti „paniku ne izazivaju loše vijesti, već strah da su prave vijesti sto puta lošije!“

Od vas očekujemo pravovremene i tačne infromacije, ma kakve one bile. Od vas očekujemo da nam obrazložite zašto je neophodna  neka mjera koju uvodite. Od vas očekujemo da se manite politike i veličanja sebe, pa makar to bilo i između redova.

Jer i ovo će proći.

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (22.03.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog