Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Obožavanje policije

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (22.06.2020)

 

  1. juna 2020. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je objavilo konkurs za prijem u radni odnos sveštenika u Kabinetu ministra. Šta će sveštenik raditi kod ministra Lukača piše u konkursu i dok čekamo rezultate konkursa, dajmo mašti na volju...

 

06.07. 2020. godine

Prvi dan na poslu je bio prilično čudan. Kada sam se u mantiji ukazao u policiji svi su bili u čudu. Dežurni policajac na ulazu se prekrstio kada sam mu kazao da sam zaposlenik Ministarstva policije Republike Srpske. Onda nisu znali gdje da me smjeste? Jedni su govorili da bih trebao među saobraćajce, jer oni su najveći grešnici, dok su drugi predlagali da idem u narkotike pošto se oni suočavaju sa najvećim iskušenjima. Treći su kazali da bih ja trebao ići u kadrovsku službu jer se bavim ljudskim dušama i subinama, a neki su predlagali da idem u SAJ jer je moj status specijalan. Sve nedoumice je „presjekao“ ministar Lukač koji je kazao da je meni mjesto u kancelariji sa njegove desne strane.

20.07.2020. godine

Danas sam osveštao dva vozila specijalne antiterorističke jedinice SAJ, „Sveti Arhangel Gavrilo” i “Sveti Dimitrije”. Dobila su neprobojan i nevidljiv pravoslavni štit. To su vam ona dva „despota“ koje viđamo na paradi 9. januara. Nakon ovoga biće još ubojitiji prema migrantima, teroristima, davidovcima i svim ostalim koji narušavaju javni red i mir u Republici Srpskoj. Ipak,  pošten čovjek nema čega da se plaši, jer će uz njih osjetiti moć hrišćanske ljubavi. Kada sam na fejsbuku postavio zajedničku sliku specijalaca i mene,  prvi je lajkovao penzionisani episkop Kačavenda.

  1. 07. 2020. godine

Danas me ministar Lukač zamolio da održim predavanje saobraćajnoj policiji o odnosu hrišćanstva i primanju mita, u okviru projekta jačanja integriteta i  kapaciteta institucija u borbi protiv korupcije. Teško će biti da ih ubijedim da je grijeh i kada uzmeš 20 KM i nekoliko miliona na tenderu. Pričaću im o pohlepi kao jednom od sedam smrtnih grijehova, ali i o potrebi milosrđa kao jednom od najvažnijih hrišćanskih vrlina.

01.08.2020. godina

Predavanje saobraćajcima o korupciji je bilo uspješno, ali su me zamolili da to više ne radim, jer su slušaoci predavanja prestali vozačima da „gledaju kroz prste“, ali su onda shvatili da su im plate nedovoljne za život.

 10.08.2020. godine

Pojavio se mali problem, koji može da preraste u veliki. Elem, neki policajci se pozivaju na član 56. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u kojem se u tački 3. kaže „Policijski službenik ne smije javno ispoljavati politička uvjerenja i dok je na dužnosti ne smije javno ispoljavati vjerska uvjerenja.“ To praktično znači da dok je policajac na dužnosti mora potisnuti svoju religioznost. Vjerujem da se osjećaju toliko sputano, baš kao i rani hrišćani u vrijeme rimskog cartva. Kada završi sa poslom policajac može vjerovati u šta želi, ali onda imam svog parohijskog sveštenika, koji se brine za njegovu dušu. Ja ispadam suvišan. Izgleda da su soroševci, ateisti i ostali nesoj spremni na sve samo da nas učine bezbožnicima. Kada sam to spomenuo ministu, samo je nehajno odmahnuo rukom.

3.08.2020. godine

Održao sam predavanje o blegodeti posta. Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tijela od tjelesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. To nije samo uzdržanje od mrsne hrane već i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dijela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina. Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, on istovremeno oslobađa čovjeka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovjekov um i uzvodi ka nebesima.

24.08.2020. godine

Opet su me iz kadrovske službe zamolili da ne držim predavanje, jer kroz afirmciju hrisćanskih vrlina slabim efikasnost rada policije. Neki od njih su počeli da preispituju svoje živote, svoje stavove i svoje ponašanje. Izgleda da je danas teško biti dobar policajac i dobar hrišćanin.

03.10.2020. godine

Javila mi se jedna turistička organizacija sa ponudom da nabavi za svakog policajca po jedan drveni krst kao privjesak za ogrlicu i džepnu ikonu. Moje je samo da aminujem, a oni će sve ostalo završiti. Cijena prava sitnica, ali je iskušenje veliko.

14.10.2020. godine

Stigli krstići i ikone... Vrijeme je da se razmišlja o pokloničkim putovanjima i odlsaku na hadžiluk. Što bi rekao naš narod „Travel for fun“.

17.10.2020. godine

Danas mi se ispovijedio kolega psiholog. Kaže da se osjeća tako bezvrijednim i suvišnim u policiji, jer policajci pomoć za svoje probleme sve više traže kod sveštenika, a ne kod njih. Obojica smo se složili da to nije dobro, ali u pitanju je viša sila. Izgleda da molitva i post imaju veći efekat od psihološke pomoći.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (22.06.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog