Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Zašto mi se sviđa Ujedinjena Srpska?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (19.10.2020)

Sve više cijenim rad Ujedinjene Srpske jer niko danas kao Nenad Stevendić ne obesmišljava „patriotsku“ politiku iz Republike Srpske kao oni. Ni hiljade napisanih tekstova i analiza nema takvu uvjerljivost kao  ponašanje ove partije i njenog lidera.

Skorašnja afera sa video spotom, je obesmislila sve njihove izjave o legitimnim predstavnicima narod, legitimnosti Suda BiH i Centralne izborne komisije.

Pa pođimo redom.

Nenad Stevandić je 25.06. 2019. godine izjavio „Republika Srpska neće dozvoliti da, nakon što su Bošnjaci izbornim inženjeringom van svakog morala i logike izabrali sebi podobnog Hrvata Željka Komsića za člana Predsedništva koji nije legitiman izbor Hrvatskog naroda, da se isto ponovi sa izborom predsedavajućeg Saveta ministara gde Bošnjaci pokušavaju da izaberu sebi podobnog Srbina van volje i legitimiteta srpskog naroda i Republike Srpske.“

Nešto više od godinu dana kasnije, tačnije 15.10. 2020. godine Nenad Stevandić i njegova Ujedinjena Srpska dovode na konferenciju za medije Bošnjakinju Jasminu Peulić iz Srpca, Hrvaticu iz Doboja Slavicu Arsenović i Jevrejina Marka Mikeša gdje su oni kao predstavnici svojih etničkih grupa ili ti naroda branili spot svoje partije.

E sada dolazimo do krucijalnog pitanja, da li su Peulićka, Arsenovićka i Mikeš legitimni predstavnici svojih naroda i kako to odrediti?

Ako pogledamo statistiku  vidjećemo da prema popisu iz 2013. godine u Srpcu živi 417 Bošnjaka i postavlja se pitanje da li je Peulićka legitiman predstavnik Bošnjaka u Srpcu, a kamo li 171 839 Bošnjaka iz Republike Srpske. Slična situacija  je i sa gospođom Arsenović iz Doboja, u kojem živi 1845 Hrvata od 29 645 koliko ih živi u Republici Srpskoj. Da li Mikeš ima kakvu potvrdu legitimnosti od jevrejske zajednice u Republici Srpskoj?

Sagledajmo legitimnost kroz političke partije. Kako Peulićka, Arsenovićka i Mikeš mogu da budu legitimni predatavnici Bošnjakinja, Hrvata i Jevreja,  kada djeluje kroz partiju u kojoj je sve srpsko (predsjednik, potpredsjednici, grb, zastava, spot, duša) osim njih? Da su članovi SDA, SBB-a, Naroda i pravde, HDZ BiH, HDZ 1990, NHI pa da povjerujem da kroz njih progovara istinsko hrvatstvo i bošnjaštvo, a ovako.....

Obrni okreni Stevandićeva ekipa ni po čemu nije legitimnija od Komšića ili ja to možda zbog svoje zlobe ne mogu da vidim.

Kada se radi o CIK-u Stevandić je 23.05.2020. godine istakao „da svi problemi počivaju na nelegitimnosti izborne komisije, koja je pod potpunom partijskom kontrolom SDA, PDP-a i SDS-a i da kao takav ne može ni donijeti logičnu odluku utemeljenu na zakonu.“

E sada se postavlja opravdano pitnje zašto Stevendić i Ujedinjena srpska pristaju da učestvuju  u izborima koje raspijuje institucija za koju kažu da je nelegitimna, tj. da nije po zakonu? Takođe, interesantno je da su odmah poletili da se žale na odluku nelegitimne CIK-a i to kome, Ustavnom sudu BiH.

Da da, taj Ustavni sud BiH za koga je Stevandić 17.02.2020. u Narodnoj skupštini Republike Srpske kazao „Ustavni sud BiH je  generator krize u BiH, zajedno sa visokim predstavnikom.“, poništio je odluku CIK-a i doozvolio Ujedinjenoj Srpskoj da učestvuje na lokalnim izborima.

Fino je vidjeti da u Republici Srpskoj trenutno postoji politička partija kojoj su principi iznad ličnih, stranačkih i svih ostalih interesa. Partija koje je zbog svojih ideala spremna da ide do kraja pa makar i na svoju štetu. Partija koja je privlačna Bošnjacima, Hrvatima, Jevrejima i ostalima. Partija čiji je lider spreman otići na posao u Sarajevo, ne razmišljajući o svojoj bezbjednosti,  za tričavih 7000 KM mjesečno.

Kako ne glasati za njih, kako?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (19.10.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog