Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

17 pitanja za Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (30.10.2020)

 

1. Da li je urađena evaluacija nastave mart- juni 2020. godine i prikupljena iskustva učenika, prosvjetnih radnika, roditelja o njihovim iskustvima u vrijeme pandemije?

2. Da li je Ministarstvo prosvjete i kulture RS sugerisalo školama da naprave Godišnji program rada, kao da je sve u redu, tj. kao da pandemija virusa COVID-19 ne postoji?

3. Zašto niste redukovali gradivo, kada ste skratili časove sa 45 na 20 minuta?

4. Koliko ste vremena predvidjeli za ponavljanje i obnovu gradiva, kada ste čas smanjili na 20 minuta?

5. Zašto niste redukovali broj pismenih i usmenih provjera, kada ste redukovali časove sa 45 na 20 minuta?

6. Zašto su ostale obavezne najmanje dvije ocjene u polugodištu, iz dva različita oblika provjere u srednjoj i tri ocjene u osnovnoj školi, kada je čas smanjen na 20 minuta?

7. Zašto su vam ocjene važnije od znanja?

8. Da li ste konsultovali prosvjetne radnike i stručne službe škola, kada ste planirali i donosili ovakve mjere?

9. Da li ste naložili pokretanje obuke za onlajn nastavu prosvetnih radnika sada i zašto to niste radili u avgustu i septembru?

10. Da li ste nabavili neophodna sredstva prosvjetnim radnicima za održavanje onlajn nastave i da li škole imaju dovoljno dobar internet da takvu nastavu isprate?

11. Da li postoji onlajn nastava u Republici Srpskoj ili se svaki profesor snalazi kako zna i umije da planirano gradivo prenese djeci?

12. Zašto se trudimo da radimo po starom, kada su se uslovi rada promijenili?

13. Zašto nam je važnija forma od dobrobiti djece?

14. Zašto od Sindikata obrazovanja, nauke i kulture sada tražite prijedloge o organizovanju vaspitno- obrazovnog rada zbog trenutne epidemiološke situacije, kada epidemija traje od marta?

15. Zašto ste odluku o obustavi nastave donijeli u nedelju 25. oktobra i tako nepripremljene zatekli, prosvjetne radnike, roditelje i učenike?

16. Je li posao Milorada Dodika da nam najavljuje kada se obustavlja, a kada počinje nastava u školama?

17. Zašto je ministrica obrazovanja prihvatila da bude šefica izbornog štaba Ujedinjene Srpske, umjesto da svo svoje „znanje“, iskustvo i vrijeme usmjeri na rješavanju problema obrazovanja u vrijeme pandemije?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (30.10.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog