Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Pismo budućem gradonačelniku

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (23.11.2020)

 

Poštovani gospodine Stanivukoviću,

Bili smo na ti, ali nakon vaše pobjede na izborima prelazimo na vi.

Iskreno se radujem vašoj pobjedi, jer mi je više dojadilo da pišem samo o SNSD-u. Jedva čekam da pišem o vama.

Pa da počnemo.

Potpuno razumijem vašu radost i sreću zbog pobjede na izborima koja je iznenadila sve, pa i vas same, ali u tom slavlju ste zaboravili ili svjesno ignorisali epidemiju virusa COVID- 19 i na taj način zajedno sa svojim pristalicama dopinijeli stvaranju novih klastera i njegovom širenju u Banjaluci.

Slavlje mogu da razumijem, ali ponašanje ne želim i ne mogu da pravdam.

Što se tiče protivnika, nema tu mnogo priče, za vratom imate Milorada Dodika, SNSD i njihove koalicione ljubimce. Podršku od entitetske vlasti ćete primati na infuziju, onoliko koliko vam moraju dati, dok će vam poslanici u gradskoj skupštini stalno gurati „klipove u točkove“. Njihova je i sva gradska administracija, tako da od njih ništa nećete moći sakriti, niti bi trebali skrivati.

Ono čega se ja mnogo više plašim to su „prijatelji“.

Čuvajte se „prijatelja“, onih koji su vam „pomogli“ da postanete gradonačelnik Banjaluke, onih kojima ste dužnici, a pogotovo onih koji su se od nedelje počeli javljati. Nema većih neprijatelja od „prijatelja“ koji vam laskaju, koji se stalno slažu sa vama i koji služe za bildanje Ega.

Čuvajte se i prijatelja vaših „prijatelja“, oni su mnoge iskoristili i odbacili.

Imajte na umu da vi sada niste političar, već gradonačelnik Banjaluke. Shodno tome, bilo bi dobro da date ostavku na sve funkcije u PDP-u potpuno se posvetite svom novom poslu, jer ako to ne uradite trpiće i PDP i Banjaluka. Vaš posao nije da vraćate opoziciju iz mrtvih, za to imate Borenovića, Crnadka, Trivićku. Vi ne trebate  da ih spremate za izbore 2022. godine, već da obezbijedite da život u Banjaluci bude još bolji i kvalitetniji.

Na kraju krajeva, najbolja kampanja za sljedeće izbore biće vam zadovoljni stanovnici ovoga grada.

Zaboravite na svoje ponašanje iz Narodne skupštine RS, jer vaš cilj više nije da isprovocirate Milorada Dodika, da naljutite ministra Lukača ili da se nadgornjavate sa Žunićem i Mazalicom, već da rješavate konkretne probleme ovog grada, a njih ima koliko hoćete.

Nadam se da ste svesni da demokratija nije samo vladavina većine, već i briga većine prema manjinama. Budite Srbin, ali srpstvo vas neće učiniti boljim menadžerom. Vi ste gradonačelnik svih Banjalučana i vaš odnos prema Bošnjacima i Hrvatima, će pokazati vaš demokratski kapacitet. I ne samo prema Bošnjacima i Hrvatima, nego i prema svim drugim manjinama.

Gradonačelnik ste i onih koje nisu glasali za vas, koji vas ne vole, koji misle da ste nekompetentni klovn i onih što će vas otvoreno kritikovati, a njih ima priličan broj. Neće vam se svidjeti što će govoriti, biće tu i laganja ali naoružajte se strpljenjem i demantujte ih činjenicama i rezultatima, bez srdžbe i jarosti. Ne borite se za našu ljubav, već za naše poštovanje.

Ja bih na vašem mjestu pažljivo slušao ove kritičare jer od njih se često može više saznati i naučiti, nego od klimoglavaca.

Banjaluka živi u strahu i jednoumlju i jedan od vaših zadataka treba da bude oslobađanje grada od toga. Dozvolite ljudima da prodišu, da se razmahnu, jer bez slobode nama napretka. Kada se taj duh slobode jednom pusti iz boce, teško ga je vratiti nazad.

Svjesni ste da ste vi selektor tima kojeg izaberete da vam pomažu, koliko oni budu dobri toliko ste i vi dobri. Imate priliku da pokažete da ste drugačiji od predhodnika, a to znači stručnost ispred partijske pripadnosti, tenderi maksimalno transparentni i po zakonu, uvijek na strani opšteg dobra  i sve ono što ste obećali u preizbornoj kampanji, evo link sa spiskom.

Želim vam mnogo sreće u radu, jer će vam biti potrebna, ali ne i dovoljna

Svako dobro

Srdjan Puhalo

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (23.11.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog