Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Индиана Джонс iz našeg sokaka

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (19.12.2020)

Nakon što je neki dan predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 300 godina staru ikonu, za koju se tvrdi da potiče sa teritorije istočne Ukrajine ili srpski rečeno Narodne Republike Donjeck i Lugansk, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zatrpano je mnogobrojnim molbama i dopisima.

Izdvajamo neke.

Američki FBI uputio je dopis u kojem su kazali da bi se predstavnici grada Bostona i Muzeja Izabele Stjuart Gardner veoma rado sreli sa Miloradom Dodikom ako bi im poklonio sliku „Koncert“ Johanesa Vermera, vrijednu oko 250 miliona dolara, ukradenu 1990. godine i za kojim se još uvijek traga. Rado bi došli i ako ima nekog Rembranta ili Manea ukradenih iz ovog muzeja. Naravno, oni su spremni da se sa gospodinom Dodikom sastanu u Istočnom Sarajevu i priznaju da je Tramp pokraden na izborima.

Nizozemski kralj Willem-Alexander, je preko srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića, pitao Milorada Dodika da nema slučajno na poklon Matisa, Monea,Gogena ili Pikasa ukradenih iz muzeja Kunsthale 2012. godine i za koje se sumnja da su spaljene u Rumuniji 2013. godine. Još su dodali da zastave nisu problem i da će podržati samostalno učešće Republike Srpske na Evroviziji.

Ministarstvo inostranih poslova Iraka je zamolio ministricu Biseru Turković, da sputa svoje animozitete prema Miloradu Dodiku i priupita ga da ne zna gdje su glinene pločice na kojima je ispisan Hamurabijev zakonik, najstariji pisani zakonik na svetu, koji je ukraden iz Nacionalnog muzeja u Bagdadu. U slučaju da ima ove arheološke artefakte spremni su odpriznati Kosovo.

Predstavnici mjesne zajednice Gornji Srebrenik iz Srebrenika nisu ništa molili, već u svom pismu zahtjevaju, da Milorad Dodik poita u Rusiju i zamoli Lavrova da mu pokloni „Povelju Kulina Bana“. Svjesni su da je Dubrovnik bliži, ali nekako im je više merak da dobiju od Rusa. Obećali su da će svoje ikone, koje čuvaju na tavanu, pokloniti Muzeju Semberije u Bijeljini.

Stiglo je i pismo Semira Osmanagića iz Visokog da bi volio da ga, posle „prvog reketa svijeta“ ugosti i „prvog reketa Bosne i Hercegovine“. Poručio mu je da ako ima kakav dokaz da su ljudi, vanzemaljci ili stanovnici iz utrobe Zemlje napravili piramide neka ponese. Napomenuo je da je spreman da održu uvodnu besjedu 9. januara.

Miralem Hajdarević iz Vogošće je kazao da bi se rado sastao sa Dodikom ako bi mu vratio set gedora, 172-dijelni set nasadnih ključeva i bitova koje mu je 1989. godine poslao daidžić Hamo iz Njemačke, a koji su 1992. godine ostali u garaži. Miralem je obećao da će ga odvesti na ćevape na Baščaršiju i da garantuje da ga niko neće dirati.

Kao što vidimo svijet ima velika očekivanja srpskog Indijane Džonsa i ja ne sumnjam da će ih iskoristiti za dobrobit civilizacije.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (19.12.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog