Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Bjeljinci, malo je bista čiča Draži

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (08.03.2021)

 

Nije mi jasno otkud tolika frka i panika zbog odluke skupštine grada Bijeljine da se u tom gradu podigne bista četničkom vođi Draži Mihailoviću.

Što se tiče Bijeljine to je stvar kontinuiteta revizije istorije koja traje 30 godina.

Bijeljinu već „krasi“  Trg đenerala Draže Mihailovića i u Bijeljini postoje ulice nazvane po lokalnim četnicima Raji Banjičiću, Peri Staniću, profesoru Bakajliću, dok se cijelo jedno naselje u Bijeljini zove „Ravna Gora“

Kao što vidimo gradske vlasti Bijeljine nastavljaju sa odavanjem priznanja četnicima, ali čime su četnici zadužili Bijeljinu?

  • Raju Bančića su cijenili i Nijemci i NDH, a svoj antifašizam dokazivao je intenzivno učeći njemački jezik tokom rata i ganjajući komuniste i njihove simpatizere?
  • Pero Stanić je poznat po ubistvima simpatizera komunista, najčešće Srba.
  • Možda ja bijeljinsko javno mnjenje fascinirano likvidacijom kompletnog štaba Prvog majevičkog partizanskog odreda fabruara 1942. godine od strane četnika Stevana Damjanovića Leke?
  • Kako zaboraviti saradnju sa Nijemcima i NDH četnika Radivoja Kerovića tokom 1942. godine u pokušaju uništenja Birčanskog partizanskog odreda?
  • Ne smijemo prećutati ni saradnju semberskih i majevičkih četnika sa  13-om SS Handžar divizijom u aprilu 1944. godine, kada su u majevičkim i semberskim selima pobili više ranjenih partizana i njihovih simpatizera nego za sve ostale godine rata?

Kao što vidimo četnici su ostavili dubok trag u Drugom svjetskom ratu na prostoru Majevice i Semberije i ovo je dovoljno argumenata da „antifašistička“ vlast Bijeljine razmisli o podizanju spomenika čiča Draži i njihovoj ekipi, a moglo bi se razmišljati, sa verom u Boga, i o nekom četničkom zabavnom parku.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (08.03.2021)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog