Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Zbog čega je Dodik odlikovan?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (09.07.2021.)

 

Prije neki dan predsjednik Srbije odlikovao je Milorada Dodika Ordenom srpske zastave. Naravno sve je to propraćeno u regionalnim medijima, ali „plaćenik“ u meni je sve to posmatrao sa nekom skepsom i umjesto da se radujem ja sam razmišljao o tom odlikovanju.

Na početku je veoma važo da znamo kome se dodjeljuje taj orden i evo šta nađoh na netu.

Orden srpske zastave se dodeljuje za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Republike Srbije i drugih država, odnosno međunarodnih organizacija, kao i za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i drugih država.

Prvo što mi je palo na pamet je da se orden dodjeljuje osobama iz drugih država, što znači da ovim priznanjem Dodiku, Aleksandar Vučić, a samim tim i Srbija, priznaju da je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine, što je bolna činjenica za svakog poštenog srpskog nacionalistu.

Da sam na mjestu Milorada Dodika, je bih odbio orden jer na taj način priznajem da je Drina granica, koliko god se on trudio da je „popije“ i učini nevidljivom.

S druge strane, postavlja se pitanje kakve su to zasluge Milorada Dodika u razvijanju odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, da bi dobio orden?

Realno, nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini da nabave vakcine i odlazak konstitutivnih Srba, Hrvata i Bošnjaka na vakcinaciju u Srbiju u velikoj mjeri je poboljšala imidž Srbije, ali za to se ne daju ordeni, već ostavke.

Možda Bosna i Hercegovina ulaže u Srbiju, pa je možda zbog toga Dodik odlikovan, ali ne leži vraže?

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske kaže da je Srbija najveći investitor u Republiku Srpsku, sa ukupnim ulaganjima od oko dve milijarde KM, a ukupan obim spoljnotrgovinske razmene Srpske i Srbije u 2020. iznosio je 1,3 milijarde KM, što Srbiju svrstava na prvo mesto zemalja sa kojom je ostvaren najveći spoljnotrgovinski promet u protekloj godini.

Znači opet bi Dodik, kao srpski član predsjedništva BiH, trebao da odlikuje Vučića, a ne Vučić Dodika.

Ipak, Dodik jeste zaslužio srbijanski orden, jer niko kao on ne rastura državu u kojoj je na vlasti. Jer se raduje vojnim i policijskim vježbama Srbije, baš kao i njenim sportskim uspjesima. Jer niko tako iskreno i emotivno ne podržava vlasti u Srbiji, bez obzira o kojoj partiji se radi i što se uvijek ukaže na mitingu kad je potrebno. Jer treba cijeniti što se svakih 15 dana sastaje sa Vučićem i tabriti svjetsku politiku. Jer da nije njega Vučić ne bi izgledao kao mirotvorac i racionalan političar. Zato što nije bosanski Srbin, već samo Srbin i što je uvijek spreman da zabavlja široke narodne mase na Heppy televiziji.

Zbog svega gore navedenog zaslužio je orden i još mnogo toga.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (09.07.2021.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog