Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Bugojanci kao vegetarijanci?

Opština Bugojno jedna je od dvanaest opština Srednjobosanskog kantona. Geografski smještena je u prostranoj i plodnoj Skopaljskoj dolini, gotovo podjednako udaljena od najvećih državnih centara Sarajeva, Banja Luke i Mostara. Sa nadmorskom visinom od 570 m i površinom od 361 km2, Bugojno se svrstava u brdsko-planinsko područje čiji su prepoznatljivi simboli planine Kalin i Rudina. Oivičeno gusto obraslim šumama planina bogatih četinarima, raznovrsnom divljači, divnim livadama i Vrbasom s obiljem ribe, Bugojno ima veliki značaj za turizam BiH. Bugojanske vrijednosti su i obilno zelenilo veliki broj parkova, čist vazduh, urbana i planska izgradnja.

Prema popusu iz 2013. godine u Bugojnu živi oko 31 470 stanovnika, a od ukupnog broja procjenjuje se da je najmanje 70% stanovnika vegetarijanci, ali je teško reći o kojoj vrsti vegetarijanastva se radi, a ima nekoliko vrsta:

Lakto-vegetarijanstvu koje ne uključuje meso, ribu, perad i jaja, kao ni hranu koja ih sadrži. Uključeni su mliječni proizvodi poput mlijeka, sira, jogurta i maslaca.
Ovo-vegetarijanska prehrana koja ne uključuje meso, perad, morske plodove i mliječne proizvode, ali dopušta jaja.
Lakto-ovo vegetarijanstvo kao kombinacija ova dva pristupa tj. ova prehrana ne uključuje meso, ribu i perad, ali dopušta mliječne proizvode i jaja.
Peščani prehrana koja ne uključuje meso i perad, mliječne proizvode i jaja, ali dopušta ribu.
Vegan prehrana ne uključuje meso, perad, ribu, jaja i mliječne proizvode te hranu koja sadrži te proizvode.

Kao što vidimo postoji mnogo vrsta vegetarijanstva, ali za sve je zajedničko da ne jedu meso kopnenih životinja.

E sada se vi pitate otkud ja znam da u Bugojnu živi 70% vegetarijanca?

Vrlo jednostavno, prema zvaničnim podacima Veterinarske stanice  u Bugojnu je tokom 2022. godine zaklano je “16 teladi, 41 june prosječne težine 520-550 kilograma i 35 jagnjadi prosječne težine 35-40 kilograma”

Saberemo li to kako dolikuje dobijemo da se u Bugonu pojede oko 15 735 kg mesa, a  svaki stanovnik ove opštine, za  godinu dana, pojede tek nešto više od 0,5 kilograma mesa.

Prosječan član bosanske i hercegovačke porodice toliko mesa pojede tokom prvomajskog roštilja.

Sada ćete vi reći možda u Bugojnu nema dovoljno stoke ali statistika je neumoljiva.

U Srednjebosanskom kantonu, 2021. godine, bilo je 27 148 goveda, 95 925 ovaca, 12 460 svinja, 207 000 peradi i 4469 koza.

Kao što vidimo stoke i te kako ima, ali džaba Bugojanci ne jedu meso.

Nije ni vjera u pitanju, jer u Bugojnu živi najviše muslimana, manje je katolika, poneki pravoslavac i najmanje ateista,  a svi oni su manje ili više mesožderi.

Bugojanci su iz nekog razloga prestali da jedu meso i okrenuli se voću, povrću i žitaricama.

Niko ne zna zašto ali brojevi ne lažu.

Imajući sve gore navedeno u vidu u  narednom periodu možemo očekivati:

 

  • Zahtjeve Bugojanaca da vegetarijanci barem u kantonu postanu konstitutivni.
  • Pripajanje Kupresa opštini Bugojno zbog divnih pašnjaka i livada.
  • Bratimljene sa nekom opštinom iz Indije gdje preovladavaju Hindusi tj. vegetarijanci.
  • Pojave Hare Krišna pokreta u opštini.
  • Spomenik Mahatmi Gandiju, kao jednom od najpoznatiji vegana.

 

P.S. Nije sramota biti vegetarijanac, naprotiv, sramota je kada su opštinske, kantonalne i entitetske institucije toliko nesposobne da vrše kontrolu prodaje mesa, da zbog toga „pošteni“ bugojanski mesožderi naprasno postanu vegetarijanci.

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog