Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Baja u osnovnoj školi, a uskoro će i u lektiru

Znate onu priču o tome kako su, dok smo mi ćutali, odveli jedne, druge, treće i na kraju niko nije mogao da se pobuni kada su došli po nas.

E kod nas u Republici Srpskoj se igrica preokrenula.

Prvo je pjevao po kafanama i zborovima, onda se prebacio na gradske klubove. Prepoznat kao „čovjek iz naroda“ i „patriota“ počeo da pjeva na stranačkim mitinzima SNSD-a, potom je uslijedio duet sa Dodikom pod šatorom, da bi ga u januaru ove godine taj isti Dodik i odlikovao nekim ordenom u kojem se spominje Njegoš.

Naravno da znate o kome se radi, to je Baja Mali Knindža.

Sad se vi pitate šta je sljedeći nivo našeg country songwritera?

Pa nastupi u školama.

Elem, koliko mogu da pročitam na pojedinim portalima Baja Mali Kninža će 17. febrauara održati koncert u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Banjaluci, tačnije u njenoj sportskoj sali, koju su čekali godinama i napokon dobili krajem 2020. godine.

Istina, koncert će biti održan u subotu u 19h.  kada djeca nisu u školi, tako da se to može interpretirati kao komercijalne i vannastavne aktivnosti, ali to su samo tehničke finese.

Ovdje je u pitanju moralni aspekt cijelog koncerta i koncepta?

Šta u školskim objektima treba da traži neko ko pjeva stihove

 

“Ne volim te, Alija, zato što si balija,

Srušio si miran san,

Nosila ti Drina sto mudžahedina

Svaki dan.”

 

Ili možda ove

 

“Stan'te pase i ustaše

Ne dirajte to je naše

U nama je srce lavlje

Mi branimo pravoslavlje.”

 

Ako pogledate Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske, član 6. u kojem se navode Zadaci osnovnog vaspitanja i obrazovanja vidjećete da se ovim krši mnogo toga.

            4) razvijanje i njegovanje osnovnih moralnih vrijednosti, stavova i odnosa, vrijednosti

pravde, istine, slobode, poštenja i lične odgovornosti,

            5) razvijanje svijesti o pripadnosti vlastitom nacionalnom i kulturnom identitetu, jeziku i  tradiciji na način primjeren civilizacijskim tekovinama,

            7) razvijanje samopouzdanja, samopoštovanja, samokontrole, sposobnosti prepoznavanja svojih emocija i emocija drugih lica, 

            10) razvijanje komunikacionih sposobnosti, tolerancije, poštovanja različitosti i mišljenja drugih, te njegovanje drugarstva i prijateljstva,

            12) podsticanje i razvijanje kulturne, vjerske, jezičke i polne ravnopravnosti i tolerancije, te empatije prema slabim, starim i nemoćnim licima.

Ako u Osnovnoj školu Branko Radičević ima ijedan učenik bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti, a vjerujem da ima, direktor ili direktorica bi trebali ovakvim likovima zabraniti da priđu blizu škole na 100 metara, a kamoli da drže koncerte.

Ako u ovoj školi radi ijedan pristojan i pošten prosvjetni radnik, treba da se pobuni protiv ovakve zloupotrebe školskih prostorija.

Ako među roditeljima učenika ove škole ima ijedna normalna i pristojna osoba, trebao bi da se pobuni protiv ovog primitivizma i narušavanja ugleda škole.

Jer tanka je linije od nastupa subotom naveče u fiskulturnoj sali, do zvijezde svetosavske priredbe.

Ovo je stvar ljudskosti i empatije prema drugima, a ne stvar muzičkog ukusa. Ovo je stvar profesionalnosti i digniteta. Ovo je stvar pristojnosti i građanske hraborsti, pa makar tome bio pokrovitelj i Milorad Dodik, a ne dvorska luda SNSD-a, profesor doktor Vlado Đajić.

P.S. Braćo Srbi, prije nego što ospete paljbu po ovom sorošovcu, zamilsite da se ovo dešava u Hrvatskoj i da umjesto Baje pjeva Thompson, ista su to govna, da li bi imali razumijevanja za takve priredbe?

P.P.S. Na kraju krajeva SNSD ima svoju salu u krugu Čajaveca, pa neka tamo đipaju koliko hoće, kad hoće i uz publiku koja to hoće.

 

Preuzeto sa: blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog