Izvor:Vestionline
Već se uzgajaju ljubičaste šargarepe, žute bundeve i bijele špargle, a novi gastronomski hit postaje crni paradajz, koji uzgajivači žarko žele u svojim plastenicima.
Stručnjaci tvrde da je takozvani crni paradajz još zdraviji od dosadašnjih sorti tog omiljenog povrća, a u početku sazrijevanja je zelene boje kao i normalan paradajz.
Crnu verziju prvi su razvili američki naučnici sa Univerziteta Oregon, a zahvaljujući GMO manipulacijama povećali su mu udio antocijana, antioksidansa koji voću i povrću daje ljubičastu boju. Taj antioksidans djeluje protivupalno, usporava oštećenja na ćelijama nastala usljed starenja, ali i kao prevencija dijabetesa i gojaznosti. Upravo zbog toga, mnogi ga nazivaju i superparadajzom.
U SAD-u se već može kupiti, a u EU tek počinje da se uzgaja. Iako postoji mnogo sorti koje su ukrštanjem crvene i divljih vrsta paradajza dale crnu, "indigo rouz" je jedini pravi crni paradajz, tvrde naučnici.

