Intervju

Mia Popić, psihoterapeut: Mentalno zdravlje u doba korone!

"Mnogi od nas su proživeli ratove, izbeglištvo, bombardovanje, poplave...Decenije koje su iza nas svedoče da se mi kao narod ipak umemo nositi sa kriznim vremenima", kazala je u intervjuu za Frontal Mia Popić, psihoterapeut i koučing psiholog.

Mia Popić je po zanimanju psihološkinja i psihoterapeutkinja, a bavi se i koučingom pojedinaca, organizacionim konsaltingom i vođenjem edukativnih radionica i treninga sa ciljem pružanja podrške u savladavanju individualnih psiholoških teškoća koje otežavaju svakodnevno funkcionisanje i efikasnost u radu. Kao kouč, trener i edukator sarađivala je sa ljudima iz brojnih poznatih kompanija kao što su Roche, Coca-Cola, Reiffeisen, Heineken, Mona i brojne druge.


U intervjuu za Frontal govori o mentalnom zdravlju, stresu i anksionznosti koji su trenutno prisutni kod ljudi zbog aktuelne pandemije korona virusa, te daje savjete kako da se nosimo sa novonastalom situacijom.

FRONTAL: Sačuvati mentalno zdravlje i ostati sabran u vremenu pandemije korona virusa je izuzetno važno. Kako možemo sačuvati mentalno zdravlje i izdržati trenutnu situaciju koja je zadesila cijeli svijet?

POPIĆ: Važno je da razumemo da je u vanrednim okolnostima sasvim očekivano da i naše unutrašnje stanje bude vanredno. Očekivati od sebe da budemo sabrani onda kada su okolnosti nepredvidive i neizvesne je preteran  i prilično nerealan zahtev. Umesto da tražimo od sebe da budemo stabilni i sabrani, daleko je zdravije i funkcionalnije da sebi dozvolimo teška osećanja koja ova vanredna situacija u nama nužno aktivira i što je još važnije da se povežemo sa drugima kako bismo razumeli da u ovome nismo sami. Možda nemamo izbora po pitanju osećanja, jer je očekivano da se u teškim životnim okolnostima osećamo loše, ali imamo izbor da pronađemo podršku, podelimo strah, frustraciju i iritiranost sa drugima i na taj način uvidimo da nismo sami. 

FRONTAL: Neizvjesnost je nešto što najviše muči građane i pitanje do kada će ovo trajati. Svakodnevnica nam je poremećena, a strah je paralizovao ljude. Koji su to načini da se izbjegne panika i da se sačuvamo od stresa i anksioznosti?

POPIĆ: U okolnostima neizvesnosti sasvim je očekivano da se kod svih nas aktivira panika i anksioznost. Ono što nam može pomoći kako bi sebe poštedeli ovih nezdravih emocija je da se podsetimo na sve one životne izazove koje smo uspešno prevazišli, a koji su možda bili i gori od onoga sa čim se sada suočavamo. Mnogi od nas su proživeli ratove, izbeglištvo, bombardovanje, poplave...Decenije koje su iza nas svedoče da se mi kao narod ipak umemo nositi sa kriznim vremenima. U ovim trenucima mislim da nije loše da se podsetimo da smo mnogo izdržljiviji nego što nam se to čini. 

FRONTAL: Kako objašnjavate osjećaj gubitka kontrole građana kada je riječ o kupovanju zaliha osnovnih životnih namirnica u strahu od nestašice?

POPIĆ: Kriza kao što je ova ima tendenciju da nas retraumatizuje tj. da aktivira neke stare strahove iz vremena kada smo se suočili sa sličnim nevoljama. Preterano kupovanje zaliha i namirnica, koliko god ishitreno i panično delovalo, predstavlja normalnu reakciju na nenormalne okolnosti. Važno je da ne krivimo sebe i druge kada primetimo ovo ponašanje, već da postavimo pitanja da li je to ponašanje svrshovito ili je zaostavština neprorađenih trauma iz prošlosti. 

FRONTAL: Kakve bi posljedice na ljude mogla ostaviti ovakva situacija nakon što pandemija bude zaustavljena?

POPIĆ: Verujem da će nas ovo iskustvo promeniti kako na individualnom tako i na širem društvenom planu. Okolnosti u kojima smo se našli u velikoj meri su promenile način na koji živimo i radimo. Smatram da ćemo posle ovoga, ukoliko smo spremni da učimo iz ovakvih iskustava, biti daleko obazriviji kad su zdravlje i higijena u pitanju, svesniji važnosti povezivanja sa drugima, veći značaj ćemo pripisavati ekspertskom znanju sada kada znamo koliko nas koštaju neproverene informacije, na drugačiji način ćemo gledati na rad iz kuće, možda ćemo pametnije koristiti svoje vreme...

FRONTAL: Koji su to savjeti i poruke koje biste uputili građanima?

POPIĆ:

Ostanite kod kuće, Italijani su osmislili krilaticu "Udaljeni, ali ujedinjeni" i verujem da ona može biti dobra samopomažuća misao u ovim teškim vremenima

Sva patnja izolacije ima svoj smisao, a taj smisao je lično i opšte dobro. 

Kako god da se osećate, koliko god to bilo teško ili frustrirajuće, sva ta osećanja su prirodna reakcija na neprirodne okolnosti

Sve će proći, pa i ovo, ono što će da ostane su lekcije koje smo iz ovoga uspeli da ponesemo.

 

Autor: Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog