EU integracije BiH

Evropska unija mobiliše dodatnu podršku Bosni i Hercegovini

Temeljem zahtjeva za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u borbi protiv pandemije koronavirusa, Evropska unija koordiniše i sufinansira isporuku pošiljki pomoći u Evropskoj uniji i susjednim zemljama. Austrija šalje rukavice, dezinfekcijska i druga sredstva u Bosnu i Hercegovinu.

„Virus ne poznaje granice i jedini način da ga zaustavimo je kroz zajedničko djelovanje. Zahvalan sam Austriji na njenim gestovima iskazane evropske solidarnosti. Naš Koordinacioni centar za vanredne situacije i dalje radi 24 sata dnevno na podršci zemljama članicama Unije i našim najbližim prijateljima,“ istaknuo je Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama.

Bosna i Hercegovina će dobiti 1500 deka, 1000 kompleta (jednokratne) posteljine, 500 higijenskih paketa, 2000 paketa rukavica za pregled (oko 200 000 komada), 500 paketa XL rukavica za pregled ili ukupno oko 50.000 komada te 3.360 litara dezinfekcijskih sredstava za ruke u skladu sa standardom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četiri plastična spremnika.  

Pomoć je dio sveukupne podrške Evropske unije zemlji i cijelom regionu Zapadnog Balkana, uključujući i pomoć za socioekonomski oporavak. 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog