Zanimljivosti

"Marš na Drinu" - poslušajte svjetske obrade čuvene kompozicije (VIDEO)

"Ja ne znam da li ima neka pjesma koja me može tako uzbuditi kao ona melodija 'Marša na Drinu', jer sve mi se čini da čujem topot one srpske konjice koja napreduje prema Drini, da čujem onaj zvuk kad se vade sablje" Branko Ćopić

Mnogi bi rekli da je čitava istorija srpskog ratovanja sabrana u pjesmi "Marš na Drinu", koja je postala simbol hrabrosti i istrajnosti srpskog naroda. 

"Na Drinu" ili poznatija kao "Marš na Drinu" je tradicionalni srpski marš koji je komponovao Stanislav Binički u Valjevu početkom Prvog svjetskog rata u čast pobjede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru 1914. i komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića. 


(Originalni notni zapis Stanislava Biničkog, 26. maj 1915.)

Interesantno je da je kompozicija "Marš na Drinu" tek 1964. godine dobila i tekst. Napisao ga je novinar i publicista Miloje Popović Kavaja.

“Mislim da je malo koje delo, ne samo u literaturi, nastalo samo od sebe. Mora postojati neki povod, okidač. Tako je bilo i sa ovim stihovima. Godine 1964. obeležavala se 50. godišnjica Cerske bitke, prve pobede savezničke strane u Velikom ratu, herojske epopeje srpskog naroda. Ja sam tada bio novinar, ali i predsednik volonter OKUD “Ivo Lola Ribar“ i hteli smo da naš hor, pod upravom Dušana Maksimovića Dumaksa, izvede slavnu kompoziciju, da bismo ustanovili da reči za nju ne postoje i da se u nekim prilikama izvodi uz nekoliko rodoljubivih stihova Đure Jakšića, tek toliko da se zadovolji potreba za stihovima. Tako sam se ja usudio da pokušam da napišem reči koje bi bile tumač šta je svojom muzikom rekao Binički", izjavio je za jedan intervju Popović.


(Miloje Popović)

Godine 1964. snimljen je i film „Marš na Drinu“ u režiji Žike Mitrovića.

Poznate obrade kompozicije "Marš na Drinu"

"Marš na Drinu" interpretirao je veliki broj kako domaćih tako i stranih izvođača.

Šveđani su najzaslužniji za popularnost ove kompozicije, a sve to zahvaljujući našem nobelovcu Ivi Andriću. Naime, Andrić je na dodjeli Nobelove nagrade 1961. godine ponio ploču sa ovom kompozicijom što je izazvalo veliko oduševljenje i od tada je jedno od najslušanijih djela u Švedskoj.

Zanimljivo je i da je verziju čuvene srpske pjesme snimila i jedna od najpopularnijih holivudskih diva Pati Pejdž pod nazivom "Little Soldier Boy" 1964. godine. U njenoj interpretaciji "Drina" je ime za  igračku - drvenu figuricu vojnika.

Godine 1966. holandska grupa „The Spotnicks“ snimila je obradu marša Na Drinu, a iste godine marš je obradila i britanska grupa „The Shadows“. Njemački muzičar Džejms Last 1968. snima obradu kompozicije.

Takođe, kompoziciju su izvodili slovenačka grupa Lajbah, danski pjevač Jirgen Ingman, njemački muzičar Valter Šolc, Nešvil String Bend i mnogi drugi.

Francuska pjevačica i glumica, i velika zvijezda svog vremena, obradila je ovu pjesmu i otpjevala je na italijanskom jeziku. 

Od domaćih muzičara marš je obradila grupa „Smak“ 1982. godine, kao i Branimir Štulić.


Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog