Svijet

Evropi prijeti recesija istorijskih razmjera

Ekonomija evrozone bi se ove godine trebala da smanji za 7.75% zbog krize izazvane pandemijom virusa korona, što će zasjeniti najgoru ekonosmku krizu iz 2008. godine.

U proljećnoj ekonomskoj prognozi, Evropska komisija je krizu zbog pandemije nazvala "recesijom istorijskih razmjera" i upozorila da će se nezaposlenost u Evropskoj Uniji povećati za 9 odsto ove godine. 

Stvari se mogu pogoršati, zavisno od toga kako će se pandmija razvijati, rekli su zvaničnici iz Brisela. Finansijska kriza smanjila je ekonomiju evrozone za 4.5 odsto 2009. godine i bez posla je ostalo oko 10 odsto radnika. 
 
Kako piše Politiko, Grčka, Italija i Španija snosiće najgore posljedice, gdje se predviđa pad BDP od 9.4% i više. Sve evropske države osjetiće pad u ekonomiji, počevši od 5.4%, predviđanja za Luksembrug, Njemačka 6.5, a Francuska 8.2 odsto. 
 
Ekonomija evrozone bi se trebala lagano da vrati tokom sljedeće godine, sa BDP porastom od 6.25 odsto, poručili su iz Komisije. Ali put ka opravku biće različit za svaku državu. 
 
"Dubina recesije i jačina oporavka biće neujednačena, uslovljena brzinom kojom će se ukidati zabrane, važnošću usluga poput turizma u privredi i finansijskim resursima svake zemlje", naveo je u izjavi šef komisije za ekonomiju, Paolo Đentiloni.
 
"Takva razlika predstavlja prijetnju jedinstvenom tržištu i evrozoni", dodao je Đentiloni - razlika koja bi pogoršala podjelu sjever-jug u Evropskoj uniji, koja je započeta nakon krize u finansijskom sistemu i dugova države.
 
Ipak to se može ublažiti odlučnim i zajedničkim evropskim akcijama, gdje je bitno suočiti se izazovom, poručio je Đentiloni. 
 
 
Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog