FOTO

Kako je pripremana prva parada Pobjede na Crvenom trgu (FOTO)

Među brojnim objavljenim arhivskih dokumentima iz vremena Drugog svjetskog rata su i ona posvećena 75. godišnjici parade Pobjede na Crvenom trgu, koja je održana 24. juna 1945. godine. Ovi materijali su objavljeni u djelu „Trijumf naroda — pobjednika“.

Ministarstvo odbrane je istaklo da će posjetioci portala moći da se upoznaju sa do sada nepoznatim arhivskim materijalima koji detaljno opisuju postupak pripreme i sprovođenja istorijskog događaja, sa šemama za izradu ceremonijalnih proračuna i sa fotografijama tog vremena.

Konkretno, izvještava se da je Staljin odluku o održavanju parade Pobjede donio 15. maja 1945. godine. General vojske Sergej Štemenko, zamjenik načelnika Generalštaba, zapisao je da je vrhovni komandant naredio da se pripremi i održi posebna parada u kojoj će učestvovati predstavnici svih frontova i svih vojnih jedinica. 

U dokumentima su navedeni brojni drugi detalji pripreme parade. Osoblje za učešće u maršu odabrano je sa posebnom pažnjom, prvi kandidati su bili oni koji su u borbama pokazali hrabrost i junaštvo, herojstvo i vojnu vještinu. 

Jedna od poteškoća u pripremi parade bilo je šivenje svečanih uniformi. Fabrike za šivenje su počele sa radom krajem maja i uspjele su da ispune ovaj zadatak do 20. juna. Takođe je bilo teško izraditi deset standarta (posebna, unikatna zastava), sa kojima bi kombinovani pukovi sa frontova trebalo da se pokažu na paradi.

U početku je ovaj posao povjeren jedinici moskovskih vojnih građevinara koji su radili na stvaranju uzorka 24 sata, ali on je bio odbačen. Desetak dana prije parade odlučeno je da se potraži pomoć specijalista iz umjetničkih radionica za proizvodnju Boljšog teatra, koji su pomogli da se uspješno završi ovaj zadatak.

„Zajedno sa njima napravili su novu skicu originalne forme. Na vertikalni hrastov držač zastave sa srebrnim vijencom, koji uokviruje zlatnu petokraku zvijezdu, postavljena je horizontalna metalna šipka sa zlatnim šiljcima na krajevima. Na njoj je visila dvostrana, purpurna, somotska standarta, uokvirena zlatnom, šarenom ručnom ligaturom i nazivom fronta. Sa strana su padale teške, zlatne rese“, tako su u Ministarstvu odbrane opisali te standarte. 

Parada održana na Crvenom trgu bila je prva parada Crvene armije u čast pobjede SSSR-a nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Njome je komandovao maršal Konstantin Rokosovski, a vodio ju je maršal Georgij Žukov, koji je sa svojom armijom ušao u Berlin. U čast svakog bataljona orkestar je svirao poseban marš, a toga dana je prvi put intonirana i nova himna Sovjetskog Saveza, koju je komponovao Aleksandar Aleksandrov.

Vrhunac parade bilo je bacanje zaplijenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Uz aplauz gledalaca, prva je bila bačena zastava bataljona lične Hitlerove straže. Da bi se naglasilo gađenje prema neprijatelju, vojnici su zastave Vermahta nosili u rukavicama, koje su poslije parade spaljene.

Paradu je obilježio i prolazak vojnih vozila Crvene armije, koja će i ove godine defilovati Crvenim trgom.

Na sajtu vojnog odjeljenja takođe je objavljen plan svjetlosnog vatrometa, koji se održao u Moskvi 24. juna 1945. godine u 23.00. Za učešće u njemu pripremljeno je 100 reflektora, 6.000 ručnih signalnih pištolja, dvjesta signalnih pištolja 107 mm, 500 aerostatova za pregrađivanje.

Podsjetimo, svijet 2020. godine obilježava 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Njemačke.

 

Izvor: rs-lat.sputniknews.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog