Muzika i film

Три српска филма награђена на фестивалу у Лос Анђелесу

Филмови Маје Новаковић, Игора Ћорића и Иване Тодоровић награђени су на управо завршеном, онлајн одржаном 15. Фестивалу филмова југоисточне Европе (SEE Film Festival) у Лос Анђелесу.

Како преноси портал „Сибиз”, документарац Маје Новаковић „А сад се спушта вече” проглашен је најбољим у категорији кратког документарног филма.

Њен филм приказује живот две баке које живе изоловано у брдима источне Босне. Природа је ентитет са којим баке „причају”, ослушкују га и поштују.

Филм истиче нематеријалну културну баштину кроз приказ бајалица и ритуала против временских непогода, града и олује, наводи се у опису остварења. Приказује се једноставност и чистота њиховог живота као и мукотрпан рад. У свакодневним пословима које обављају разоткрива се и оживљава узвишеност и тегоба тих активности. Радња филма је свакодневица или жанр-сцене живота на селу, које приказују брижност и блискост бака, како у њиховим узајамним односима, тако и у односу према природи, наведено је у саопштењу Филмског центра Србије, преноси Танјуг.

Филм „Пролаз” (Pasage) Игора Ћорића, награђен као најбољи у селекцији краткометражног анимираног остварења, настао је под окриљем студија „Артраке”, а синопсис у једној реченици гласи: „Мали дечак се супротставља непријатељу тотемом који је сам саградио од остатака свог племена”.

А у категорији кратког играног филма специјално признање (honorable mention) освојила је Ивана Тодоровић за филм „Када сам код куће”.

Филм говори о Марији, која се након неколико година живота у иностранству враћа у породични дом да би се суочила са траумом из детињства.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog