Zanimljivosti

Nestvarni prizori voza na 4.000 metara nadmorske visine (FOTO)

Čak osamdeset odsto puta na relaciji između Golmuda i Lase odvija se na visini od 4.000 metara nadmorske visine, zbog čega putnici mogu da dožive visinsku bolest.

Železnička pruga Kingai-Tibet najviša je na svetu. Pruga je duga 1.956 kilometara, a povezuje Ksining u kineskoj provinciji Kingai s Lasom, glavnim gradom Tibeta.


Najviša tačka u ovom uzbudljivom putovanju je železnička stanica Tangula, koja se izdiže na 5.072 metra nadmorske visine, a putnici doživljavaju i prolazak kroz najviši železnički tunel Fenghuosan na 4.905 metara.


Visinska bolest zdravstveni je poremećaj koji nastaje na nadmorskim visinama iznad 2.500 metara kao posledica manjka kiseonika. Ona uključuje simptome od blagih glavobolja i umora preko mučnina do opasnih simptoma poput edema pluća.

Zato se u kupe voza pušta dodatni kiseonik kako bi se smanjila mogućnost pojave i posledica ove bolesti. Voz najčešće koristi lokalno stanovništvo koje je aklimatizovano, odnosno navikli su da provode vreme na velikim visinama.

Najbolji deo putovanja ovom železnicom nestvarni su prizori koji vas očekuju s druge strane prozora.


Železnička pruga Kingai-Tibet biće najviša na svetu sve dok se ne završi projekat Bilaspur-Leh, koji će povezivati indijsku državu Himačal Pradeš s regijom Ladakh, a unutar koje će se dostizati maksimalna visina od čak 5.359 metara.

 

Izvor: Nova.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog