Tehnologija

Pametna maska: Prevodi na osam jezika

Zbog pandemije virusa korona, zaštitne maske za lice su postale dio svakodnevnice. Japanska firma "Donut Robotics" je uočila priliku. Kreirali su pametnu masku, dizajnirana da olakša komunikaciju i socijalno distanciranje.

U kombinaciji sa aplikacijom, maska može pojačati glas korisnika i prevesti govor na osam različitih jezika.

Izrezi sa prednje strane su od vitalnog značaja za prozračnost, tako da pametna maska ne nudi zaštitu od koronavirusa. Umjesto toga, maska je dizajnirana da se nosi preko standardne maske za lice, objašnjava izvršni direktor "Donut Robotics" Taisuke Ono.

Maska je napravljena od bijele plastike i silikona, ima ugrađeni mikrofon koji se putem blutut veze povezuje na pametni telefon korisnika. Sistem može prevesti između japanskog i kineskog, korejskog, vijetnamskog, indonezijskog, engleskog, španskog i francuskog jezika, prenosi Si-En-En.

"Donut Robotics" je prvobitno razvio softver za prevođenje za robota zvanog Cinnamon - ali pojavom pandemije, inženjeri tima došli na ideju da softver iskoriste za pametnu masku za lice.

Pametne maske će se moći kupiti u decembru ali samo u Japanu i koštaće do 50 dolara sa dodatnom pretplatom za aplikaciju. Za tržište SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva maske će biti dostupne sljedeće godine.

Iz japanske kompanije "Donut Robotics" se nadaju da bi maske, čiji je cilj bolja komunikacija olakšale socijalno distanciranje, pogotovo u bolnicama i kancelarijama.

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Da li će izmjene Krivičnog zakona i uvođenje krivičnog djela uvrede i klevete uticati na slobodu govora u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog