Vijesti

Да се не заборави „4. август“ – Дан одбране Војковића, Грлице и Крупца (ВИДЕО)

У Војковићима је јуче обиљежено 28 година од одбране овог насеља, те Крупца и Грлице чиме је на јучерашњи дан 1992. спријечена намјера бошњачких снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Парастосом у Цркви Светог Петра Дабробосанског и полагањем вијенаца на спомен-обиљежју у Војковићама, је јуче  у 9 часова почело је обиљежавање "4. августа" - Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца.


Подручја Војковића, Грлице и Крупца 4. августа 1992. године нашла су се под снажним ударом непријатељске војске, али је овај крај одбрањен пожртвованости бораца Војске Републике Српске али и становника који су бранили своја огњишта.

Одбрана Војковића била је један од преломних тренутака у Одбрамбено-отаџбинском рату, а током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде.

Број страдалих непријатељских војника био је много већи.

Послије ове битке бошњачке снаге се више нису усудиле озбиљније нападати српску тероторију.

У току рата почело је обиљежавање овог значајног датума за српски народ овог простора. По завршетку рата, обиљежавање четвртог августа је интензивирано како би сви становници Сарајевско–романијске регије одали почаст борцима који су животом спасили Србе од прогона.

Видео преузет са "Фејсбук" странице "4. двгуст '92 - Да се не заборави (Војковићи,Грлица,Крупац)“ 

 

Извор: katera.news
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog