Region

Komemoracija u Varivodama: Plenković -Ovdje je počinjen težak zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi

U Varivodama, kraj Kistanja počinjen je težak zločin protiv nevinih ljudi, uprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na komemorativnom skupu za ubijene srpske civile. On je dodao da kao predsjednik hrvatske vlade duboko žali zbog zločina i izražava saučešće članovima porodica stradalih.

Plenković je rekao da pripadnicima srpske manjine šalje poruku mira i pomirenja, ali da očekuje da srpska strana smogne snage i prizna da je na Hrvatsku izvršena agresija, jer i to zaslužuje nedvosmislenu osudu.

"To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u susjednim selima, gdje su stariji pripadnici takođe ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali", rekao je predsjednik hrvatske vlade.

Gotovo dva mjeseca nakon vojno-policijske akcije "Oluja", na današnji 1995. godine u Varivodama je ubijeo devet mještana srpske nacionalnostit: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

Za taj i mnoge druge zločine nad srpskim civilima nije niko odgovarao.



Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog