Muzika i film

Godišnjica smrti Milana Mladenovića

Milan Mladenović, frontmen grupe EKV i vjerovatno jedan od najvećih umjetnika Jugoslavije, preminuo je na današnji dan prije 26 godina.

Za Milana Mladenovića sve je zapravo krenulo iz Sarajeva gdje se doselio kao šestogodišnjak sa svojom porodicom. Tu upisuje prve časove gitare kod Garija Garinče i tako započinje svoju karijeru u muzici.

"Sarajevo je vjerovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali - ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam preselio u Beograd", govorio je Mladenović.

Svoju vezu sa Sarajevom Milan nikada nije u potpunosti raskinuo. Pjesma Ekatarine Velike pod nazivom "Sarajevo" budila je u njemu "kristalna sjećanja" na grad.

Šarlo i Ekatarina Velika

Najveći uspjeh Milan pravi u Beogradu gdje je preselio s porodicom. Zajedno s Ivicom Vdovićem i Dušanom Kojićem osnovao je grupu Šarlo akrobata, a 1981. godine izlazi jedini album Šarla "Bistriji ili tuplji čovek biva kad…".

Nakon kratkog projekta u ovoj grupi Milan formira Ekatarinu Veliku i tu se počinje ostvarivati u potpunosti kao muzičar i pisac. Albumi EKV-a, a čije je pjesme Milan većinom napisao, postali su sastavni dio života mnogih generacija. S ovom grupom Milan je izdao sedam albuma, a nakon albuma "Samo par godina za nas", izdanog 1989. godine, dobijaju nagradu za najbolju grupu.

Početak rata u Jugoslaviji i projekt Rimtutituki

Mladenoviću je teško pao raspad Jugoslavije i to je navodio u mnogim intervjuima u tom periodu. Godine 1992. na festivalu "Beogradsko proljeće" ostao je zapamćen po izjavi koja i danas imaju veliku težinu.

"Mnogi naši prijatelji morali su da napuste ovu zemlju. Neki od njih su u ovom trenutku živi, a možda i ne. U Sarajevu, Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci itd. Molim vas, minut ćutanja za sve koji su poginuli u ovom ratu koji nema nikakvog smisla".

Svoj antiratni angažman nastavio je kroz sastav Rimtutituki koji su činili brojni beogradski muzičari, a koji je nastao kao revolt zbog svih dešavanja u već tada bivšoj Jugoslaviji.

Odlazak u Brazil i posljednji projekt

Nakon svih dešavanja u Jugoslaviji, vidjevši da ne može pomoći, Milan je odlučio otići u Brazil. Tu snima i svoj posljednji materijal "Angel’s Breath" koji obiluje spiritualizmom i brojnim temama.

Upravo s ovog albuma najpoznatija je pjesma "Crv" koju je Milan napisao zajedno sa svojom djevojkom.

"Mi smo spontano napisali tu pjesmu. Ne znam da li znate koji je direktan povod za nastanak te pjesme. Mi smo tada bili u Brazilu. To je bio 5. februar 1994. godine. Tog dana su granatirane Markale u Sarajevu. To je nas, naravno, jako potreslo. Imali smo jedan razgovor, nakon što smo saznali te vijesti. Suba, on i ja smo sjedili, pričali satima o svemu što se dešava i prosto sjeli i napisali u jednom dahu tu pjesmu", ispričala je Maja Maričić u izjavi za srbijanske medije.

Nakon avanture u Brazilu Milan se vratio u Pariz gdje je prisustvovao premijeri videospota za ovu pjesmu..

Nedugo nakon toga, kada se vratio na ove prostore, zadržan je u bolnici zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, a umro je 5. novembra 1994. godine.

Zadužbina Milana Mladenovića, nevladina organizacija koja čuva uspomenu na njegovo djelo, večeras će premijerno na svom YouTube kanalu prikazati dokumentarni film "Plaža vječnog vjetra" koji se tiče Milanovog života u Brazilu i snimanja posljednjeg albuma.

 

Izvor: Klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog