Svijet

Представнички дом усвојио резолуцију о разрешењу Трампа

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је у уторак увече резолуцију којом се потпредседник Мајк Пенс позива да покрене процедуру предвиђену 25. амандманом америчког Устава, како би председник Доналд Трамп био разрешен дужности, јављају агенције.

Резолуција је усвојена са 223 гласова за и 205 против. Смена председника по 25. амандману подразумева да потпредседник и већина чланова председниковог кабинета прогласе да председник није способан да обавља своју уставну дужност.

Потрпедседник Мајк Пенс сада има 24 сата да се изјасни да ли је спреман да поступи по усвојеној резолуцији. Он је, међутим, пре гласања поручио председавајућој Представничког дома Ненси Пелоси да се противи покретању 25. амандмана.

„Не верујем да је такав потез у најбољем интересу наше нације, нити да је у складу са нашим Уставом”, навео је Пенс у писму који је његов кабинет упутио Пелоси.

Потпредседник САД рекао је да је енергија актуелне администрације усмерена на обезбеђивање уредног преноса власти и апеловао на њу и друге чланове Конгреса да избегну потезе који би „додатно поделили грађане и распламсали страсти”.

Резолуција Представничког дома поред осталог садржи члан којим се Трамп оптужује за подстицање побуне и говори о његовој потенцијалној одговорности за упад дела присталица у комплекс Капитол хила током конгресне потврде резултата гласања Електорског колеџа председничких избора на којима је победио Џозеф Бајден.

Уколико би Доналд Трамп био опозван у Представничком дому постао једини амерички председник коме се то догодило два пута током мандата.

Након тога у Сенату би требало да буде одржан претрес и донета одлука да ли ће Трамп бити разрешен дужности, упркос томе што би заседање вероватно трајало дуже од девет дана, временског периода који је остао до истека његовог мандата.

Међутим, одлука Сената спречила би Трампа да се поново бави послом у јавној сфери - чиме би се окончале његове могуће амбиције да буде председнички кандидат на изборима 2024, наводи Глас Америке. Трамп је јуче окривио демократе у Конгресу за „огромни бес” који постоји у земљи.

У првом обраћању новинарима после прошлонедељног упада у Капитол, он није преузео било какву одговорност за упад у зграду Конгреса, али је рекао да „није желео никакво насиље”. Коментаришући поступак опозива, Трамп је рекао: „Ужасно је шта раде… Ако наставе тим путем, мислим да се изазива огромна претња нашој земљи и огроман бес”, рекао је Трамп, преноси Танјуг.

 

Извор: Политика.рс
Blog