Kultura

Јован Дучић: Родољуб, пјесник и дипломата

Српски пјесник и дипломата Јован Дучић /1874-1943/, члан Српске краљевске академије, чије је стваралаштво ударило печат српској поезији у првој половини 20. вијека, рођен је на данашњи дан 1874. године у Требињу.

Завршио је учитељску школу у Сомбору и био учитељ у српским школама на подручју данашње БиХ, послије чега је студирао права у Женеви и Паризу, гдје је дипломирао.

Од 1912. до 1941. био је дипломата краљевина Србије и Југославије и амбасадор у великим европским градовима. Заједно са писцима Алексом Шантићем и Светозаром Ћоровићем, у Мостару је покренуо књижевни лист "Зора".

Већ првом пјесничком збирком "Пјесме" 1901. представио се као надахнут лиричар обузет темама бола и усамљености, љубави и смрти.

У Другом свјетском рату је међу првима јавно указао на злочиначку природу усташке Независне Државе Хрватске и на геноцид над Србима.

Послијератна званична књижевна критика проказала га је због тога као "четнички опредијељеног".

Пошто је Шпанија признала усташку Независну Државу Хрватску, прекинувши дипломатске односе са Југославијом, у јуну 1941. године Дучић се повукао у неутралну Португалију, у Лисабон, одакле је у августу исте године отишао у америчку савезну државу Индијану, у град Гери, код рођака Михајла.

Од тада до своје смрти водио је организацију у Илиноису, чији је оснивач Михајло Пупин 1914. године, а која представља српску дијаспору у Америци.

Осим пјесама, од којих су неке непролазне вриједности, писао је прозу, путописе, есеје, студије.

Умро је 1943. у САД и његове кости су почивале у држави Индијана до 22. октобра 2000. године, када су пренесене у Требиње.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog