Svijet

Evropska komisija: Utvrđujemo standarde kovid pasoša za zemlje izvan EU, cilj nisu zabrane

Digitalni zeleni sertifikatati koje će Evropska komsija predstaviti ove sedmice, odnosiće se na kretanje građana unutar EU, dok se detalji mogućih dokumenata za građane trećih zemlja još razmatraju, rečeno je danas Tanjugu u Evropskoj komsiji.

Na pitanje Tanjuga da li će se najavljeni sertifikati, koji podrazumijevaju informacije o vakcinaciji, PCR testu ili antitijelima, odnositi na građane Srbije, odnosno na zemlje van EU, u Briselu kažu da se o "detaljima za treće zemlje" još razgovara.

- Kada su u pitanju treće zemlje, u razgovorima smo sa međunarodnim organizacijima, između ostalih i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), a uzećemo u obzir tehničke, interoperativne i međunarodne standarde - rekao je portparol Komisije Kritijan Vigand.

Na pitanje Tanjuga kako će se prilikom putavanja u EU tretirati građani koji su u svojim zemljma vakcinisani vakcinama koje nije odobrila Evropska agencija za lijekove, u EK najavljuju da će se više detalja znati u srijedu, kada bude predstavljen zakonski prijedlog o digitalnim sertifikatima.

- Cilj digitalnih zelenih sertifikata je da se olakša slobodno i bezbjedno kretanje unutar EU, ne da se dodaju nove restrikcije, niti da se nešto zabranjuje, već da se stvari učine jednostavnijima - kaže Vigand.

U Evropskoj komisiji najavili su da će u srijedu, 17. marta, predstaviti zakonski prijedlog o digitalnim zelenim pasošima, kojima će građani EU, zarad lakšeg putovanja unutra Šengena, moći da dokažu da imaju negativan PCR test, da imaju dokaz o postojanju antitijela ili da su vakcinisani nekom od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove.

Ovaj predlog Komisije moraće da potvrde Evropski parlement i zemlje članice EU, a ideje je da postane funckionalan na teritoriji EU pred godišnje odmore.

 

Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog