Zanimljivosti

Posljednji govor Martina Lutera Kinga: Proročke riječi kojima je predvidio svoju tužnu sudbinu (VIDEO)

Bilo je malo iza 6 popodne. Martin Luter King stajao je na balkonu svoje sobe na drugom spratu hotela “Lorejn“ u Memfisu. A onda je jednim pucanjem iz Remington puške okončan život baptističkok sveštenika, slavnog borca za građanska prava u Americi i jednog od najdarovitijih besjednika 20. vijeka.

Samo dan ranije King je održao svoj posljednji govor. Govor koji će ući u istoriju i zbog skoro proročkih riječi koje kao da su predvidjele događaje koji će uslijediti.

“Bio sam na vrhu planine”

Posljednji govor pred publikom Martin Luter King održao je upravo u Memfisu, saveznoj državi Tenesi, gdje je doputovao da podrži afroameričke radnike gradske čistoće koji su bili u štrajku zahtijevajući bolje uslove. Govor je ostao upamćen pod imenom “Bio sam na vrhu planine” zbog odlomka u kome je doktor King rekao: “Ne znam što će se dogoditi. Pred nama su teški dani. Ali za mene zapravo to više nije ni važno. Jer, bio sam na vrhu planine”.

Nastavak ovog pasusa istorijski je najzanimljiviji zbog onoga što predviđaju:

    “Kao i svi, i ja bih želio dug život. Dugoviječnost ima svoju prednost. Ali sada ne brinem o tome. Samo želim da izvršavam Božju volju. A on mi je dopustio da se uspnem na planinu. I pogledao sam preko. I vidio sam obećanu zemlju. Možda ne dođem tamo sa vama. Ali želim da znate noćas, da ćemo mi, kao narod, doći u obećanu zemlju.

    I zato sam večaras srećan! Ne brinem ni zbog čega. Ne bojim se nijednog čovjeka. Moje oči su vidjele slavu dolaska Gospodnjeg.”



Ko je ubio Martina Lutera Kinga?

Martin Luter King ubijen je sutradan, 4. aprila 1968. godine.

Počinilac, sitni kriminalac Džejms Erl Grej uhvaćen je dva mjeseca kasnije. Priznao je krivicu 10. marta 1969. godine i nakon toga je osuđen na 99 godina zatvorske kazne.

Međutim, tri dana kasnije, Rej je povukao svoje priznanje tvrdeći da je krivicu priznao na nagovor svog advokata i kako bi izbjegao smrtnu kaznu na električnoj stolici koja je u to vrijeme korišćena u Tenesiju.

Proveo je ostatak svog života pokušavajući da sebi obezbijedi novo suđenje. Umro je u zatvoru 23. aprila 1998. kada mu je bilo 70 godina.

Interesantno je da je i porodica King vjerovala da Rej nije ubio Martina Lutera (ili makar da ga nije ubio sam). Podržavali su ga u njegovim pokušajima da dobije novo suđenje i vjerovali da je atentat imao duboku političku pozadinu.

Sve ovo dalo je materijala za razne teorije zavjere koje se i danas pletu oko atentata na Martina Lutera Kinga.

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog