Vijesti

Video umjesto štrajka: U prvomajskoj poruci, Savez sindikata RS zatražio veće plate za radnike

Savez sindikata Republike Srpske objavio je video poruku u kojoj medicinari, policajci, novinari, šumari metalci i drugi radnici pozivaju svoje kolege na solidarnost i odgovornost, a za poslodavce imaju samo jednu poruku.

Povećajte nam plate, jer smo to zaslužili – poručuju radnici, članovi 15 granskih sindikata, okupljenih u Savez sindikata RS, piše Srpskainfo.

Zbog korona pandemije ni prošle godine nije bilo uličnih protesta u organizaciji sindikata.

U Banjaluci, nekad moćnom centru radničkog i sindikalnog pokreta, Prvi maj je prvi put obilježen 1906. godine. Te godine organizovan je prvi prvomajski uranak, nakon kojeg je uslijedio i prvi generalni štrajk u gradu, u kojem je učestvovalo više od 700 radnika.

Posljednja prvomajska protestna šetnja u Banjaluci održana je prije četiri godine, nakon što je u Republici Srpskoj, uprkos protivljenju sindikata, usvojen Zakon o radu, koji eliminiše kolektivno pregovaranje, daje poslodavcu niz mogućnost da bez nekog posebnog razloga otpusti radnika, te otvara prostor za fragmentaciju i slabljenje sindikata.

Prvomajski protest iz 2017. ostaće upamćen po jednom presedanu. Prvi put u 111 godina dugoj istoriji prvomajskih protesta policija je zatražila od sindikata da plati 3.080 KM, kao „troškove angažovanja policijaca na obezbjeđenju skupa“.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog