SARS-CoV-2

Sputnjik lajt: Po čemu je sve nova vakcina drugačija

Vakcina protiv korone Sputnjik lajt, koja se daje u jednoj dozi, registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto. To je više nego kod mnogih vakcina sa dvije doze, saopštio je ruski Fond za direktne investicije. A šta još ovu vakcinu čini drugačijom?

Imunitet poslije 28 dana

Vakcina počinje da štiti od težih oblika kovida od 28. dana nakon imunizacije, a pretpostavlja se da ta zaštita traje četiri ili pet mjeseci. Stopa efikasnost od skoro 80 odsto premašuje stope efikasnost mnogih vakcina koje zahtijevaju dvije doze, navodi se u saopštenju ruskih institucija.

Precizirano je da je procjena efikasnosti izvršena na osnovu podataka Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije i koji iz bilo kog razloga nisu dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

Efikasna protiv novih sojeva

Prema laboratorijskim istraživanjima centra Gamaleja, vakcina Sputnjik lajt je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona, dodaje se u saopštenju Fonda.

„Nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije vakcinom Sputnjik lajt, precizirano je u saopštenju.

Lako se čuva i jeftina je

Ova vakcina je prva komponenta vakcine Sputnjik V – rekombinantni adenovirusni vektor čovjeka 26. serotipa (rAd26). Sputnjik Lajt ne zahtijeva specijalne uslove za čuvanje i logistiku. Može da se čuva šest mjeseci u zamrznutom obliku i mjesec dana u tečnom obliku, saopštio je državni registar farmaceutskih proizvoda ruskog Ministarstva zdravlja.

Napominje se da smrznutu vakcinu treba čuvati dalje od svjetlosti na temperaturi koja nije viša od minus 18 stepeni Celzijusovih, dok tečnu verziju treba čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni. Pored toga, i cijena joj je pristupačna – manje od 10 dolara.

Idealna za one koji su imali koronu

Vakcina Sputnik lajt povećava nivo antitijela kod ljudi koji već imaju imunitet na koronavirus, što sugeriše da bi vakcina mogla da se koristi za imunizaciju bivših pacijenata, rekao je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Takođe, potpredsjednica Vlade Rusije Tatjana Golikova saopštila je da će se vakcina koristiti za vakcinaciju od 18 do 60 godina starosti.

Šema primjene jednom dozom omogućava da se za kratko vrijeme vakciniše veliki broj ljudi. Šef RFPI Kiril Dmitrijev je istakao da Sputnjik V ostaje glavno sredstvo za vakcinaciju protiv korone u Rusiji, dok će se jednokomponentna vakcina Sputnjik lajt izvoziti u inostranstvo.

Ističe se da proizvodnja vakcine ispunjava najstrože standarde sa temeljnom procedurom sa četiri faze prečišćavanja vakcine.

Ranije je premijerka Srbije Ana Brnabić pominjala da bi Srbija mogla da uveze vakcinu Sputnjik lajt.

 

Izvor: nova.rs
Blog