Vijesti

Dodik: Vojska Republike Srpske najčasniji obraz srpskog naroda

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Vojska Republike Srpske najčasniji i najsvjetliji obraz srpskog naroda.

Dodik je istakao da Vojska Republike Srpske danas živi u srpskom narodu i spremna je, ako to zatreba, da ustanu u odbranu Republike Srpske kako je to učinila u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Vojska Republike Srpske danas živi u narodu kao mit i stvarnost. Mit jer je zbog njenog postojanja odbranjena sloboda Republike Srpske, a stvarnost zato što je moguće ponovo brzo da se mobiliše u punom sastavu ako zatreba", rekao je Dodik u banjalučkoj kasarni "Kozara", gdje je prisustvovao obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske.

Dodik je rekao da je najveća ozbiljna istorijska greška srpskih predstavnika ukidanje Vojske Republike Srpske i formiranje Oružanih snaga BiH.

"U ovom trenutku je dovoljno da kažemo da je to bila greška i da razmišljamo na način kako je popraviti", istakao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao kako će greška biti ispravljena tako što će srpski pripadnici u Oružanim snagama BiH baštiniti tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda.

Dodik je rekao da je Vojska Republike Srpske u proteklom ratu ostvarila sve svoje ciljeve jer se pokazala kao vojska koja brani vlastiti narod i teritoriju Republike Srpske, te da ne stoje tvrdnje nekih da je bila osvajačka.

On je uvjeren da je slobodarski duh Vojske Republike Srpske duboko ukorijenjen u srpskom narodu, te napomenuo da se identitet srpskog naroda uvijek identifikuje sa srpskom vojskom i Srpskom pravoslavnom crkvom, policijom i državom.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska danas država koja ima sve elemente države - teritoriju, efikasnu vlast i narod koji želi tu državu, a može da provodi i sve međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

On je dodao da je BiH pokazala svoju nesposobnost umjesto doprinosa bilo kojem narodu u BiH i upornih zastoja u razvoju.

"Republika Srpska želi da se izgradi i da napreduje, da razgovara o stanju u BiH. Mi nećemo prihvatiti ni priznati sve ono što je bilo mimo Dejtonskog sporazuma i što je činio visoki predstavnik. Mi to ne priznajemo i samo čekamo trenutak kada ćemo to strovaliti u smislu da tražimo dogovor. Pošto oni neće dogovor, mi ćemo čekati", rekao je Dodik i dodao da je Srpska sa jučerašnje sjednice Narodne skupštine poručila da je za dogovor.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog