Zanimljivosti

Sjećanje na Srpkinju koja je napisala - himnu Austrije

Ove godine se obilježava 70 godina od smrti Srpkinje koja je napisala tekst himne Republike Austrije.

Malo je poznato da je srpkinja pisala tekst za himnu Republike Austrije koja je u zvaničnoj upotrebi od završetka Drugog svjetskog rata.

Paula fon Preradović, rođena 12.10.1887, a preminula 25.05.1951, Austrijanka srpskog porijekla, napisala je tekst himne ove zemlje Zemlja planina, zemlja reka (Land der Berge, Land am Strome). Ove godine se obilježava 70 godina od njene smrti.


Austrijska pošta je 1996. godine izdala poštansku marku s likom Paule fon Preradović

Paula je bila pjesnikinja i njeni stihovi nastali su neposredno nakon Drugog svjetskog rata, kada je u konkurenciji od 1.800 takmičara, pobijedila u izboru za tekst pjesme koji će biti zvanična himna Republike Austrije.

Uz muziku Volfganga Amadeusa Mocarta iz 1791. godine, riječi njene pjesme 1947. godine su potvrđene kao nova austrijska himna.

Paula je rođena u Beču, ali je svoje djetinjstvo i mladost u periodu od 1889. do 1901. godine i od 1905. do 1913. godine provela u Puli, koja je tada pripadala Austrougarskoj.

Njen otac je bio Dušan Preradović, koji je prema sačuvanim podacima, vodio porijeklo od Preradovića, pravoslavnih Srba iz Srbije. Oni su se u 17 vijeku, prije velike Seobe Srba, preselili u Bačku i nastanili u selu Leđen (danas Riđici) u gornjoj Bačkoj, između Baje i Sombora.

U vrijeme preseljenja, starešina zadruge Preradovića bio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Jedan dio porodice Preradović dobio je status pripadanja ugarskom plemstvu i koristio predikat fon Preradović.

Paula je imala dva brata i dvije sestre. Udala se 1916. godine za austrijskog pisca i novinara Ernesta Moldena i imali su dvoje djece - Frica i Ota Moldena.

Njen muž je postao glavni urednik novina, a za vrijeme rata oni su se pridružili otporu protiv nacizma, zbog čega su zatvoreni. U znak počasti, Austrijska pošta je 1996. godine izdala poštansku marku s likom Paule fon Preradović i naslovom himne.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog