Republika Srpska

Gorivo opet poskupjelo

Na benzinskim pumpama širom Srpske cijene goriva od juče su više i za sedam feninga po litru, a prema najavama naftaša, vozači u narednih desetak dana mogu da očekuju dodatno poskupljenje od oko pet feninga.

Razlog novog poskupljenja je, kažu vlasnici pumpi u Srpskoj, konstantni rast nabavnih, odnosno rafinerijskih cijena.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Dragan Trišić istakao je za “Glas Srpske” da cijene goriva na svjetskom tržištu ne prestaju da rastu, zbog čega su i vlasnici pumpi u Srpskoj primorani da koriguju svoje cjenovnike.

- Cijene na pumpama rastu unazad 15 dana i trenutno je za litar benzina 95 potrebno izdvojiti od 1,97 do 2,13 KM, dok se dizel kreće od 1,99 do 2,09 KM. Gorivo u Srpskoj, uprkos čestim korekcijama, i dalje je najjeftinije u regionu, gdje su cijene više i po 30 feninga za litru - kazao je Trišić.

Dodao je da je sa popuštanjem epidemiloških mjera u svijetu primjetna povećana potražnja za gorivom, što su iskoristile velike multinacionalne kompanije koje podizanjem cijena pokušavaju da nadoknade izgubljenu zaradu tokom perioda zaključavanja.

Direktor banjalučke kompanije “Krajinapetrol” Milovan Bajić je istakao da u posljednjih mjesec dana svakodnevno rastu rafinerijske cijene nafte i naftnih derivata, na šta ne mogu uticati.

- Za litar euro dizela na našim pumpama potrebno je izdvojiti 2,09 maraka, benzin 95 košta 2,11 KM, dok auto gas nije poskupio. Pokušavamo na sve moguće načine da se uklopimo, a marže su manje nego što su bile - kazao je Bajić i dodao da se promet polako popravlja.

Novo poskupljenje juče nije zaobišlo ni pumpe “Nešković”, a prema riječima direktora ove firme Jovice Vučkovića, trenutna cijena dizela i benzina u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Hercegovini je 2,07 KM po litri, dok je u Semberiji za nekoliko feninga niža.  

- Gorivo je od juče skuplje za sedam feninga. U narednih sedam do deset dana očekuje se da će cijene na pumpama rasti za još pet feninga najmanje - kazao je Vučković.

Banjalučanin Marinko Mišić istakao je da je ostao zgrožen cijenom dizela kada je juče ujutru došao na jednu od pumpi u gradu da napuni rezervoar, jer je, kako kaže, taman pomislio da je, što tiče poskupljenja goriva, dostignut maksimum.

- Litar dizela, na pumpi gdje inače kupujem, u srijedu je bila 2,01 maraka, dok sam juče morao po litri izdvojiti šest feninga više. To na prvi pogled ne izgleda strašno, ali kada uporedim cijene od prije nekih godinu i danas, shvatim da sam za 50 maraka mogao da naspem više od 30 litara - rekao je Mišić.

Marža

U cilju zaštite potrošača, Vlada RS je tokom pandemije više puta ograničavala marže na gorivo. Uredbom, koja je donesena u aprilu ove godine, trgovcima naftnim derivatima na veliko propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok je trgovcima na malo propisana maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

 

Izvor: glassrpske.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog