Region

Most u Karlovcu nazvan je po jedinici čiji pripadnik je baš na tom mostu ubio 13 zarobljenih rezervista JNA

Gradsko vijeće Karlovca većinom glasova odlučilo je da most preko Korane, na ulazu u grad, nazove po jedinici hrvatske specijalne policije „Gromovi”, čiji je pripadnik Mihajlo Hrastov osuđen zbog ubistva 13 zarobljenih rezervista JNA na tom mostu 21. septembra 1991.

Naslovna fotografija: Raznjena zarobljenika u karlovcu (EPA/ROBERT RAJTIC)

Lokalni mediji javili su da je odluka o preimenovanju u „Most specijalne jedinice policije Grom” donijeta jutros u 3.40, poslije maratonske sjednice koja je trajala 11 časova i to praktično na 30. godišnjicu ratnog zločina zbog kojeg je Hrastov poslije višegodišnjeg sudskog postupka osuđen na četiri godine zatvora.

Rasprava o toj tački, koja je bila posljednja na dnevnom redu, trajala je 45 minuta.

Jutarnji list navodi da je prijedlog ratnih veterana specijalaca podržalo 13 odbornika i to iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uz dvoje iz desničarskog Domovinskog pokreta, od kojih je jedan bio pripadnik te jedinice. Četvoro odbornika iz zeleno-lijeve koalicije Možemo i Nove ljevice bila su protiv, dok su odbornici Socijaldemokratske partije na početku rasprave napustili sjednicu.

U blizini mosta sinoć je otkriven mural Hrastovu na čijem se otvaranju, prema izvještajima lokalnih medija, okupilo nekoliko stotina pripadnika jedinica specijalne policije iz cijele Hrvatske, među njima i Hrastov, kao i građani Karlovca.

 

Na mostu je upriličena i bakljada.

Karlovac (Pixabay)

Pored murala su oslikani hrvatski grb i hrvatska zastava, na kojoj je umjesto grba nacrtana automatska puška. Riječ je o oružju iz kojeg je Hrastov pucao po razoružanim, zarobljenim rezervistima. Ubio je 13 rezervista i ranio dvojicu koji su se prethodno predali.

Suđenje Mihajlu Hrastovu trajalo je više od 20 godina i proglašen je krivim za ratni zločin i osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu koju je dijelom i odslužio. Od 2016. godine je slobodan. Hrvatska traži od Hrastova da u budžet vrati iznose milionskih odštetnih zahtjeva porodica ubijenih koje je država ranije obeštetila, prenosi Beta.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog