Region

Navršava se 21 godina od 5. oktobra

Na današnji dan navršava se 21 godina od Petog oktobra, velikog protesta koji je organizovala ujedinjena srpska opozicija s ciljem da se Slobodan Milošević skloni s vlasti nakon što je 24. septembra 2000. godine izgubio na izborima.

Širom Srbije tada je neposredno posle izbora počeo generalni štrajk, što je bio i uvod u masovni protest koji je 5. oktobra u Beogradu organizovala Demokratska opozicija Srbije (DOS), piše Tanjug.

DOS je bila široka grupacija 18 političkih stranaka i pokreta koje su za cilj imale smenu režima Slobodana Miloševića na izborima za predsednika i parlament Savezne Republike Jugoslavije 24. septembra 2000. godine.

Sednice predsedništva DOS, koje su činili lideri stranaka, bile su mesto donošenja ključnih odluka – najpre o načinima suprotstavljanja vlastima, a potom i o potezima koje će preduzimati nova vlast.

„Ko sme da vas pogleda u oči”, glasio je izborni slogan Vojislava Koštunice, jedinstvenog kandidata ujedinjene opozicije na septembarskim izborima i političara koji je, kako se smatralo, bio faktor jedinstva, pomirljiv izbor za leve, desne, umerene i ujedno najbolja protivteža Slobodanu Miloševiću.

Dvadesetjednu godinu posle Petog oktobra, politički akteri tada opozicionih stranaka nalaze se na različitim stranama političkog ali i društvenog spektra, neki nisu više politički aktivni, a neki nisu ni među živima.

Dve ključne ličnosti petooktobarskih promena više nisu u političkom životu Srbije.

Zoran Đinđić, lider Demokratske stranke, spiritus movens DOS i premijer Srbije posle izbora 2001. godine ubijen je u atentatu ispred zgrade vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

Vojislav Koštunica, predsednik SR Jugoslavije i kasnije premijer Srbije, povukao se iz javnog života posle političkog sunovrata njegove Demokratske stranke Srbije (DSS).

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog