Region

Crnogorsko Tužilaštvo ispituje tvrdnje o Đukanoviću i tajnim ugovorima

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su aktuelni predsjednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, prenosi Beta.

MANS je u okviru globalnog istraživačkog projekta „Pandora papiri” pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na ofšor destinacijama koje su formirali predsjednik države Milo Đuukanović i njegov sin Blažo.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković je pojasnila da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu i da su oblik pravnog posla u kojem jedno lice prenese na neko drugo lice imovinu, iako to lice nastavlja da koristi imovinu i njene benefite.

Kabinet predsjednika Mila Đukanovića je saopštio sinoć da je „najnovija predstava za javnost NVO MANS samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu MANS uzaludno radi godinama”.

U saopštenju se navodi da je tokom 2012. godine, u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, Đukanović radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom.

„U to vrijeme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran”, navodi se u saopštenju.

 

Povezane vijesti: MANS: Đukanovići skrivali vlasništvo u više od pet država (FOTO/VIDEO)

  

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog