Vijesti

Dodik: Sramota, pa i ako je od Izetbegovića, Jasenovac nije sredstvo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je skandalozan i ponižavajući, i sa ljudskog i sa političkog stanovišta, prijedlog Bakira Izetbegovića da se u "zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici", koji je nametnuo Valentin Incko, ugrade i amandmani koji bi se odnosili na zločin u Јasenovcu.

- Ponižavajući je, jer je to pokušaj trgovine stratištima, izjednačavanja zločina, kao i korištenja najvećeg stratišta srpskog naroda ikada u prizemne političke svrhe. Izetbegović bi da nas podmiti amandmanom u koji bi trebalo da stane pola miliona ubijenih Srba ne bi li mi prihvatili da se na nekim drugim mjestima dešavalo šta se nije dešavalo. Sramota, pa i ako je od Izetbegovića - naglasio je Dodik za Srnu.

Upitan da prokomentariše Izetbegovićev prijedlog da se u "zakon o zabrani negiranja genocida doda Јasenavac", Dodik je poručio da Srbima nije potreban zakon da bi svi znali šta se desilo u Јasenovcu.

- Mi ne tražimo da se iko kažnjava ako dovede u pitanje pola miliona srpskih žrtava u Јasenovcu i oko njega. Mi zakonima ne utvrđujemo istorijske činjenice. Јasenovac nama nije sredstvo za nacionalnu homogenizaciju. To stratište je za Srbe iznad svih prizemnih interesa i stvari - istakao je Dodik.

On je konstatovao da je žalosno što Izetbegović nije shvatio da Srbi neće da trguju sa pravom na slobodu izražavanja, mišljenja, i da više ne prihvataju nametnuta rješenja.

- Јadno je što je i na trenutak pomislio da Јasenovac može biti predmet bilo kakvih političkih razgovora ili pregovora! To što trguje Srebrenicom, o tome neka mu sude u FBiH - naglasio je Dodik.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog