Region

Vučić: Srbija će se suprotstaviti sankcijama, dok sam predsjednik neće biti blokade na Drini (VIDEO)

Srbija će se suprotstaviti i biti protiv bilo kakvih sankcija koje bi neko donosio prema Republici Srpskoj, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, poslije sastanka sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH.

Naglasio je da neće biti blokade na Drini dokle god je on predsjednik Srbije.

- Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir Srpske da bilo kome pravi probleme. Možemo da pobjeđujemo samo ako se dogovaramo, pregovaramo i treba obnoviti dijalog sa svima, da se pronađe izlaz iz krize. Molimo ih sve da riješavamo probleme kroz razgovor i dijalog, a sankcije dovode samo do uzavrele atmosfere i puta koji nije dobar. Neće biti blokade na Drini, jer Srbija nikada neće podržati sankcije prema svom narodu - naglasio je Vučić.

On je istakao da je razgovor sa Dodikom uvijek dobronamjeran i prijateljski i da želi Republici Srpskoj najbolje, kao što i Srpska želi Srbiji najbolje.

- U takvim odnosima morate da čujete jedne druge i razgovarate, ali moramo da čujemo i Bošnjake i da razgovaramo sa njima i zajedno rešavamo probleme - rekao je Vučić.

Istakao je da su razgovorali o svim važnim temama u BiH.

- Govorili smo o konkretnim projektima. Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske, do kraja godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji auto-puta do Bijeljine, od 18 kilometara, koji će 90 odsto finansirati Srbija. Želimo i izgradnju auto-puta prema Sarajevu, i želimo tih 90 kilometara od Višegrada do Sarajeva da završimo što prije - dodao je Vučić.

Istakao je da trenutna energetska situacija prijeti velikom broju zemalja u regionu.

- Gledaćemo da pripremimo zajedničku platformu sa zemljama u regionu, ali i Rusijom, za izgradnjom gasovoda do Banjaluke - istakao je Vučić.

Vučić je dodao, da vjeruje da će prvi avioni letjeti s aerodroma Trebinje prije kraja 2023. godine.

 

Izvor: rtrs.tv
Blog