Region

Šta pokazuju podaci o vakcinisanim i nevakcinisanim u bolnicama (FOTO)

Podaci koje je CINS dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima.

Uprkos tome što su vakcine protiv korone u Srbiji građanima dostupne od početka godine, oko polovine stanovnika još nije vakcinisano. Među vakcinisanima najmanje je mladih, a kako bi se vakcinacija podstakla uvođene su novčane nadoknade, vaučeri za kupovinu, a od skoro i kovid propusnice.

U protekla dva meseca novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) su poslali 79 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja – Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, institutima, bolnicama i zavodima za javno zdravlje u Srbiji. Pitali smo da li su hospitalizovani i umrli kovid pacijenti bili vakcinisani i ako da, kojom vakcinom. Reč je, između ostalog, o bolnicama koje su na spisku Batuta jer poseduju respiratore za lečenje najugroženijih.

Informacije je dostavila 21 institucija, dok ostali nisu odgovorili na zahteve ili su nas upućivali na druge.

Podatke, između ostalog, nismo dobili od većih zdravstvenih centara u zemlji u kojima se leče i pacijenti oboleli od korone, poput KBC Bežanijska kosa, KBC Zvezdara, KC Vojvodina i KC Niš. Ministarstvo zdravlja nam je u dva navrata reklo da ove informacije ne poseduje iako smo od pojedinih bolnica dobili informaciju da njima prosleđuju podatke. Ministarstvo nas je zatim uputilo na Batut, iz kog su nam odgovorili da nemaju tražene podatke.

Podaci koje smo dobili ipak pokazuju da je u Srbiji značajno veći broj hospitalizovanih i umrlih kovid pacijenata bio nevakcinisan.

Među onima koji su, uprkos vakcinaciji, bili na bolničkom lečenju ili su umrli zbog korone, najviše je onih koji su primili vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm (Sinopharm). Kako je CINS ranije pisao, među dostupnim vakcinama je do 21. jula najviše iskorišćena upravo kineska i to 3,4 miliona doza.

Ustanove koje su vodile ovu vrstu evidencije to su činile na različite načine i u različitim periodima. Neki su imali detaljne podatke, odnosno koje vakcine su primili hospitalizovani i umrli, dok su drugi dostavili samo procente.

Zbog toga u nastavku predstavljamo podatke onako kako smo ih dobili od različitih zdravstvenih ustanova. 

Beograd, Klinika za infektivne i tropske bolesti

Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije od 9. septembra beleži da li su hospitalizovani kovid pacijenti vakcinisani ili ne. Na taj dan su, na zahtev Ministarstva zdravlja, uradili presek stanja. Tako je tog dana u Klinici bilo hospitalizovano 89 pacijenata od kojih je većina bila nevakcinisana. Od 9. do 15. septembra primljeno je još oko 50 kovid pacijenata, od kojih je više od polovine bilo vakcinisano, uglavnom Sinofarmom.


Bor

Opšta bolnica u Boru našla se početkom septembra u kovid sistemu, a od 9. septembra imaju podatke da li su im pacijenti vakcinisani. Podaci koje su dostavili CINS-u su šturi, ali pokazuju porast hospitalizovanih, većinom nevakcinisanih pacijenata.


U prvoj polovini septembra u ovoj bolnici preminula je jedna osoba, ali nije poznato da li je bila vakcinisana.

Valjevo

Kovid pacijenti leče se i u Opštoj bolnici Valjevo. Tamo je od početka godine do 24. oktobra ukupno hospitalizovano preko 2.000 ljudi. Od tog broja je preminulo oko 22%. Hospitalizovani i umrli su u najvećem broju bili nevakcinisani.


S druge strane, Zavodu za javno zdravlje Valjevo od početka godine do početka oktobra prijavljeno je 267 smrtnih ishoda obolelih od korone. Njih 10% je bilo vakcinisano, 67% nevakcinisano, dok za ostale nije poznat vakcinalni status, naveo je valjevski Zavod.

Vranje i Pčinjski okrug

Zbog korone je na lečenju u Opštoj bolnici Vranje od početka godine do polovine septembra bilo smešteno više od 1.800 ljudi. Većina je bila nevakcinisana, odnosno samo oko 100 osoba je primilo vakcinu protiv virusa i to uglavnom kinesku. U istom periodu od kovida je u bolnici umrlo preko 200 pacijenata. Skoro svi preminuli bili su nevakcinisani.


Podaci koje je CINS-u dostavio Zavod za javno zdravlje Vranje nešto su različiti, a pored tog grada obuhvataju i sve opštine Pčinjskog okruga. Prema njihovoj evidenciji, od početka godine do 24. oktobra u Vranju je od korone preminula 261 osoba, od čega oko 90% nevakcinisanih. Za to vreme je na teritoriji okruga od korone umrla 451 osoba. Nije bilo vakcinisano oko 400.

Među manjim brojem vakcinisanih koji su preminuli u Pčinjskom okrugu, jedna osoba je primila prvu dozu Astra Zeneke (AstraZeneca), jedna je bila vakcinisana Sputnjikom V (Sputnik V), dok su dva muškarca kao treću dozu nakon Sinofarma uzeli Fajzer (Pfizer). Ostali su se vakcinisali kineskom vakcinom, uglavnom u periodu januar – mart 2021.

„Prve preminule vakcinisane osobe u februaru su zapravo osobe koje su se i zarazile neposredno pre ili posle imunizacije drugom dozom“, stoji u odgovoru Zavoda za javno zdravlje Vranje.

Iz Zavoda ističu i da je najveći broj preminulih vakcinisanih osoba bio stariji od 70 godina i da je reč o osobama sa hroničnim pridruženim bolestima.

Zlatiborski okrug – Užice, Priboj, Prijepolje

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, od početka godine do kraja jula u Zdravstvenom centru Užice, koji obuhvata bolnicu u Užicu, Priboju i Prijepolju, zbog korone je na bolničkom lečenju bilo smešteno nešto manje od 2.300 pacijenata. Od toga skoro 2.000 nije primilo vakcinu protiv virusa korona. Do kraja juna je u bolnicama u Zlatiborskom okrugu od korone preminulo 509 osoba. Gotovo svi su bili nevakcinisani, dok je 15 osoba, prosečne starosti 84 godine, bilo vakcinisano Sinofarmom.


Kladovo

Evidenciju je vodila i Opšta bolnica u Kladovu. Od početka godine do sredine septembra u toj zdravstvenoj ustanovi je zbog korone bilo smešteno nešto manje od 100 kovid pacijenata koji su uglavnom bili nevakcinisani. Za to vreme je usled obolevanja od korone preminulo 34 ljudi, od kojih većina takođe nije primila vakcinu.


Kruševac

U istom periodu je na lečenju zbog korone u Opštoj bolnici Kruševac ležalo 2.002 pacijenta, a iz bolnice objašnjavaju da je najveći broj sa teškom kliničkom slikom bio nevakcinisan.

Mačvanski okrug – Šabac i Loznica

Iako Opšta bolnica u Šapcu nije odgovorila na zahtev CINS-a, prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje u toj bolnici je od 18. avgusta do početka oktobra preminuo 51 pacijent. Većina je bila nevakcinisana. Zavod je dostavio podatke i za lozničku bolnicu. U istom periodu je u toj ustanovi preminulo 29 pacijenata, od kojih nije bilo vakcinisano 20.

 

Procentualni podatak CINS-u je dostavila i sama Opšta bolnica Loznica, ali za duži period. Oni su naveli da je u toku godine, a do 1. septembra, na kovid odeljenjima preminulo 244 ljudi. Kako kažu, među hospitalizovanima je bilo samo 10-20% vakcinisanih pacijenata.

Novi Pazar

Iz Opšte bolnice Novi Pazar za CINS navode da se od početka godine do sredine septembra u toj ustanovi među hospitalizovanima našlo od 85 do 90% nevakcinisanih.

Pančevo

Od početka godine do sredine septembra u Opštoj bolnici Pančevo na bolničkom lečenju bilo je nešto preko 1.400 ljudi obolelih od kovida. Međutim, podatke o vakcinaciji ovih pacijenata vode tek od marta. Tako je od tada do avgusta među hospitalizovanim 90% bilo nevakcinisano, dok je u septembru u toj bolnici zabeležen skok hospitalizacije vakcinisanih osoba – oko 30%.

„Kod većine pacijenata je prošlo više od šest meseci od druge doze imunizacije“, objašnjavaju iz pančevačke bolnice.


Prema njihovim podacima, od ukupnog broja preminulih oko 2,5% bile su osobe vakcinisane kineskim Sinofarmom i pretežno se radilo o starijim osobama sa komorbiditetima odnosno pridruženim bolestima.

Podsećamo, starije osobe i hronični bolesnici su pored zdravstvenih radnika prioritet kada je u pitanju davanje treće, tzv. buster doze vakcine. Kako je CINS već pisao, treća doza je uobičajena praksa u vakcinologiji i pojačava imunitet. Vakcine protiv korone koje su dostupne u Srbiji napravljene su po različitim tehnologijama, više o tome ali i o njihovoj efikasnosti i bezbednosti pročitajte OVDE.

Požarevac

Procentualne podatke CINS je dobio i od Opšte bolnice Požarevac. Tako je od ukupnog broja pacijenata u toj bolnici od početka godine do 15. septembra bilo oko 75% nevakcinisanih osoba, dok je onih koji su primili vakcinu protiv korone bilo oko 25%. Od ukupnog broja preminulih u tom periodu više od 95% njih bilo je nevakcinisano.

Što se tiče tipova vakcina kojim su bili vakcinisani pacijenti, iz požarevačke bolnice navode samo da su bile prisutne sve vakcine koje su u to vreme bile dostupne u Srbiji.


Sombor

Opšta bolnica Dr Radivoj Simonović u Somboru od početka godine prati da li su njihovi kovid pacijenti vakcinisani ili ne. Tako su do sredine septembra zbog korone hospitalizovali nešto više od 800 pacijenata. Usled virusa u toj bolnici je preminulo 207 osoba. I među hospitalizovanima i među preminulima maltene svi su bili nevakcinisani.


Sremska Kamenica, Institut za plućne bolesti Vojvodine

Institut za plućne bolesti Vojvodine podatke o vakcinalnom statusu obolelih od korone sistematski prikuplja od 10. marta. U odgovoru CINS-u navode da zaključno sa sredinom septembra informacije imaju za skoro 400 pacijenata. Kao i u drugim zdravstvenim ustanovama, uglavnom je reč o nevakcinisanim osobama.


U ovu ustanovu su, objašnjavaju iz Instituta, u principu upućivani najteži pacijenti. Umrlo je 96 ljudi, od čega 80 nije primilo vakcinu. Ipak, iako su svi lečeni zbog posledica COVID-19, osnovni uzrok smrti nije kod svih virus, stoji u odgovoru Instituta. Pacijenti su potencijalno imali ozbiljne komorbiditete i pre infekcije virusom korona, poput dijabetesa, gojaznosti, hroničnih bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti:

„Kod šest (od 80) nevakcinisanih pacijenata, koji su lečeni od COVID-a, osnovni uzrok smrti nije bila COVID infekcija“.

Ćuprija

Podaci iz Opšte bolnice Ćuprija pokazuju da zbog virusa korona na lečenju češće završavaju i umiru nevakcinisani. Naime, u tu ustanovu je od početka septembra do 25. oktobra zbog virusa bilo smešteno više od 400 pacijenta. Veći deo njih – 269 – bio je nevakcinisan. Nevakcinisani su brojniji i među umrlima u toj zdravstvenoj ustanovi. Tako od 58 preminulih, 40 nije primilo nijednu vakcinu.


 

Izvor: cins.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog