Zanimljivosti

Vorkuta u Rusiji: Grad duhova okovan snijegom i ledom (FOTO/VIDEO)

Nekadašnji ruski rudarski centar Vorkuta, koji se nalazi sjeverno od arktičkog kruga, danas je pravi grad duhova okovan ledom.

Grad je nastao iz jednog od gulaga, osnovanog 1932. godine, a na ulazu je stajao natpis "Rad u Sovjetskom savezu je stvar časti, slave, ponosa i herojstva". Tokom Hladnog rata tu je bila i vojna baza za strateške bombardere.

Rudnici su danas zatvoreni, a selo je prekriveno snijegom, jer u tom području temperature padaju ispod minus 40 stepeni. Stanovi su napušteni jer su se stanovnici odselili zbog nedostatka posla.

Vorkuta Severni, nekada radničko naselje u kome je živjelo nekoliko desetina hiljada stanovnika, danas izgleda kao grad duhova.

Mjesto izgleda kao da je zaleđeno u 60-im ili 70-im godinama prošlog vijeka.

Zidovi, plafoni i namještaj su prekriveni ledom, a pojedina stepeništa izgledaju kao da se na njih obrušila lavina.

Međutim, da u naselju ima još koje žive duše svjedoči po koji dimnjak iz koga izlazi dim.

Nedavno je i fotograf Arsenij Kotov napravio fotografije napuštenih stambenih kompleksa izgrađenih za radnike u Vorkuti.

Smješten na oko 110 milja od Sjevernog ledenog okeana, Vorkuta je mali ruski rudarski grad u kome se nekada nalazio jedan od najvećih logora za prinudni rad tokom Staljinove vladavine.

Iako se rudarstvo nastavilo i nakon nestanka gulaga, visoki troškovi doveli su do zatvaranja rudnika početkom dvijehiljaditih godina.

Ovdje temperature dostižu čak i do minus 61 stepen, a Vorkuta je jedan od gradova sa najvećom stopom smanjivanja broja stanovnika u cijeloj Rusiji.



Izvor: kurir.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog