Kultura

Andrićevo naliv pero na poklon Muzeju Nobelove nagrade

Naliv pero Ive Anrića iz lične kolekcije koja se čuva u njegovom spomen-muzeju u Beogradu biće trajno poklonjeno Muzeju nobelove nagrade u Štokholmu, izjavila je juče direktorka Muzeja grada Beograda Јelena Medaković.

- Praksa je da svaka zemlja koja ima svog nobelovca nešto od ličnih predmeta veoma malih dimenzija pokloni muzeju u Štokholmu. Mi smo nažalost u nekom malom zakašnjenju od 60 godina, ali ćemo pokloniti jedno malo naliv pero koje će podsjećati na našeg nobelovca - rekla je Medakovićeva za Tanjug.

Prema njenim riječima, muzej na Andrićevom vencu 8 posjeduje veliku kolekciju piščevih olovaka i pera, od kojih i neka luksuznija, a u Štokholm ide jedno od naliv pera "kojima je zaista pisao svoje radove, i to je korišćen predmet sa kojim je možda nastalo neko od čuvenih djela".

Odluka da se 60 godina od kako je Andriću uručena Nobelova nagrada za književnost u Štokholmu konačno tamo pošalje jedan predmet iz njegove kolekcije došla je na inicijativu ministarke kulture Srbije Maje Gojković.

Prilikom posljednje posjete Švedskoj Gojković je primijetila da u štokholmskom Muzeju nijednog predmeta srpskog nobelovca.

- U samom dogovoru i inicijativi da se uradi nešto na legatu Spomen-muzeja Ive Andrića, između ostalog, dogovorili smo se da sada obavimo to. Nije nešto krucijalno i važno, ali je lijepa praksa koja povezuje sve nobelovce i zemlje - rekla je Medakovićeva.

Dodala je da bi Andrićevo naliv pero bilo isporučeno i ranije, ali su se ispriječile stroge pandemijske mjere, dok je za očekivati da će predmet srpskog nobelovca biti izložen u Štokholmu od iduće godine.

Gojkovićeva je sinoć svečano otvorila obnovljenu stalnu postavku Muzeja Ive Andrića povodom 60 godina od dodjele Nobelove nagrade piscu romana "Na drini ćuprija", "Travnička hronika", "Prokleta avlija" i drugih znamenitih djela.

Pred brojnim predstavnicima diplomatskog kora i novinarima, Gojkovićeva je rekla da je u cilju dodatne afirmacije Andrićevog djela inicirala da se "jedan lični predmet ustupi Muzej nobelove nagrade u Štokholmu, koji je to sa zadovoljvstom prihvatio".

- Sljedeće godine Medakovićeva i ja posjetićemo Muzej i uručiti naliv pero čime će se u švedskoj javnosti osvježiti sjećanje na Andrićevo djelo i dodatno obogatiti izuzetna kolekcija posvećena svim dobitnicima Nobelove nagrade - rekla je Gojkovićeva.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog