Region

Vučić: Srbija neće sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 10. ili 11. januara razgovarati sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović o aktuelnoj situaciji i poručio da Srbija ni u jednoj tački, ne samo da se neće saglasiti sa sankcijama, već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele Dodiku i Alternativnoj televiziji baš uoči obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpke i da li to vidi kao kršenje medijskih sloboda, iako je Dodik izjavljivao da poštuje ustav BiH.

"Već ću 10. ili 11. januara razgovarati sa Dodikom i Cvijanović. Reč je o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu rekaciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za Srpsku već i za Srbiju", naveo je on.

"Mogu u jednoj rečenici da kažem, pre svih naših analiza i promišljanja o budućem ponašanju i razgovora sa predstavnicima srpskog naroda i Republike Srpske, a to je da Srbija svakako nije ni srećna niti misli da je rešenje u sankcijama i nema nikakve sumnje, da se Republika Srbija ni u jednoj tački ne samo da se neće saglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republic Srpskoj", poručio je Vučić.

Što se tiče pritiska na medije i gašenja medijskih sloboda i proglašavanja jednog medija ili stavlja jednog medija pod sankcije, Vučić kaže da je to užasna odluka.

"Imaćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa kriminalom i korupcijom na koje nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor. Ali, to ćemo ostaviti za vreme posle Božića. Razagovarao sam juče i sa Dodikom i Cvijanović i nastavićemo razgovore u danima pred nama", dodao je Vučić.

 

Izvor: tanjug
Blog