Region

Милановић: Без Срба нећемо ријешити проблем у БиХ, Додик је партнер Хрватске

Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик хрватски партнер у БиХ и да не види да српска политика прави проблеме Хрватима.

Милановић је рекао да проблем прегласавања Хрвата од бројнијих Бошњака у БиХ не може да буде ријешен без Срба.

"Нама је Република Српска, односно Додик, партнер у овим превирањима. Ко то не разумије - или не разумије или је покварен", рекао је Милановић новинарима у Загребу.

Милановић је навео да је Додик, који није окрвавио руке у рату, легитиман представник српског народа и Републике Српске у БиХ, коју, како каже Хрватска поштује и коју ће поштовати.

Говорећи о захтјеву политичких представника Хрвата у БиХ и Загреба за измјеном Изборног закона у БиХ како би се онемогућило бошњачко прегласавање Хрвата на изборима за хрватског члана Предсједништва и чланове Дома народа, Милановић је рекао да не види да српска политика ради проблеме Хрватима.

"Без Срба у БиХ ми овај проблем нећемо ријешити, ако нам је до њега стало, а мени је стало", рекао је Милановић.

Он је навео да је Република Српска чињеница која је верификована у Дејтону.

Милановић каже да се док се разговара о томе које су се пјесме пјевале у Бањалуци на обиљежавању Дана Републике Српске, Хрватима узимају двије ствари - Дом народа и Предсједништво БиХ, преносе хрватски медији.

"Питање Дома народа, које би потенцијално могло омогућити формирање владе без хрватских представника, важније је од Предсједништва. Хрвате тиме покушавају потпуно обесправити, јер им је контрола над Домом народа потребна за заштиту виталних националних интереса", рекао је Милановић.

Коментаришући недавни састанак предсједника СДА Бакира Изетбеговића са премијером Хрватске Анрејом Пленковићем, Милаовић је оцијенио је да је ријеч о неискреној Изетбеговићевој политици.

"Иста 'спика' као прије. Ми и Хрвати - Срби су страни фактор…", рекао је Милановић и поновио је хрватска дипломатија требала да стопира усвајање закључака Савјета ЕУ о БиХ у којима се не спомињу експлицитно права конститутивних народа.

Милановић је данас у Загребу одликовао надбискупа врхбосанског кардинала Винка Пуљића за, како је наведено, изузетан допринос у очувању хрватског идентитета.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog