Region

Валентин Инцко четири године чува у фиоци нон-пејпер о промјени граница на Западном Балкану

Бивши високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко, који се није појављивао у медијима откако је напустио функцију високог представника у Босни и Херцеговини, дао је интервју словеначким медијима и рекао да нон-пејпер, незванични дипломатски документ који кружи Бриселом, о промјени граница на Западном Балкану по етничким линијама, и даље постоји,

„Овај документ стоји у његовој фиоци већ скоро четири године, преноси Косово онлајн.

Факсимил интервјуа у којем Инцко износи ове тврдње објавио је на свом Твитер профилу словеначки премијер Јанез Јанша, за кога се нагађало да је аутор или коаутор овог документа.

У априлу прошле године документ су први пут објавили словеначки медији, под наводним ауторством словеначког премијера Јанеза Јанше и упуćен је предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, током мандата Словенија у председавању ЕУ.

Како се радило о незваничном дипломатском документу, намијењеном саопштавању различитих ставова и иницијатива без формалног карактера, није имао чак ни потпис.

Постојање овог документа демантовали су тада словеначки премијер и чланови Европског савета, а цијели случај, судећи по недавним изјавама бившег високог представника, још није добио епилог.

Подсјетимо, Валентин Инцко, на крају свог мандата наметнуо је допуне Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и тиме изазвао лавину кризе у овој држави а и у региону.

 

Извор: politilka.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog