Zanimljivosti

Otkrivena jedna od najpoznatijih olupina u istoriji – Šekltonov „Endurans“ (VIDEO)

Na dubini od 3000 metara ispod antarktičkog leda pronađena je olupina slavnog broda Endurance, potonulog prije stotinu godina, na kojemu je plovio jedan od najvećih svjetskih istraživača sir Ernest Shackleton, objavila je ekspedicija koja je krenula u potragu za njim.

Jedrenjak s tri jarbola izgubljen je u novembru 1915. pri prvom Shackletonovu neuspješnom pokušaju da kopnom pređe Antarktiku.Svi prethodni pokušaji lociranja drvene olupine duge 144 metra, čiju je lokaciju u brodski dnevnik zapisao kapetan Endurancea Frank Worsley, propali su zbog nehumanih uslova koji vladaju u području Weddellova mora.

Ali misija Endurance22, koju je organizovala fondacija Falklands Maritime Heritage Trust, koristeći napredna podvodna vozila Sabertooths opremljena kamerama i skenerima visoke rezolucije, uspjela je precizno locirati olupinu broda.

Snimci su pokazale da je brod u izuzetno dobrom stanju, a njegovo ime jasno je vidljivo na krmi. Mensun Bound, jedan od vođa istraživačke ekspedicije, kazao je da su svi članovi "preplavljeni srećom".

"Najbolje očuvana olupina"

"Ovo je daleko najbolje očuvana olupina drvenog broda koju sam ikada dosad vidio. Stoji uspravno, ukopan je u morsko dno, netaknut je i briljantno očuvan", rekao je Bound.

Ekspedicija koju je vodio britanski polarni istraživač John Shears operaciju je vodila s južnoafričkog ledolomca Agulhas II.

Njeni članovi locirali su Endurance šest kilometara od mjesta koje je zabilježio kapetan Worsley.


Priča o Enduranceu

Jedrenjak s tri jarbola potonuo je u novembru 1915. tokom Shackletonova neuspjelog pokušaja da ostvari prvi kopneni prelaz preko Antarktike. Plan je propao kad je brod potonuo i ostavio slavnog istraživača i članove njegove posade nasukane na antarktičkome ledu.

„Endurans“ okovan ledom u Vedelovom moru

Najprije su pješačili preko morskog leda, a potom su isplovili u tri čamca za spasavanje i stigli do nenaseljenog ostrva Elephant, stotinama kilometara udaljenog od najbližeg naselja.

Očajnički nastojeći doći do pomoći, Shackleton je s četiri člana posade u malenom čamcu veslao oko osamsto nautičkih milja (1300 km) da bi na kraju stigao do nepristupačnog ostrva South Georgia. Ondje su pronašli pomoć u privremenoj stanici za kitolovce.

U četvrtom pokušaju spasavanja Shackleton se uspio vratiti i pokupiti ostatak posade s otoka Elephant u avgustu 1916., dvije godine nakon što je njegova ekspedicija isplovila iz Londona.

Uprkos svemu kroz šta su bili primorani proći i šesnaest mjeseci nakon što su ostali bez broda, svi članovi posade Endurancea, njih 28, preživjeli su brodolom i vratili su se kućama.

 

Izvor: index.hr

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog