Zanimljivosti

Amerikanci slave Kristofera Kolumba, a evo šta o njemu danas misle Indijanci (VIDEO)

Vjerovatno najkontroverznije pitanje u istoriji SAD jeste odnos doseljenika prema starosjediocima. Čak i danas, u vrijeme kada sve veći broj gradova u Americi praznuje Dan domicilnih naroda, greškom nazvanih Indijancima, praznuje se i Dan Kristifora Kolumba.

Potomcima starosjedilaca američkog kontinenta ovaj praznik budi složena osećanja, ali slika o strašnim zlodjelima nastalim poslije otkrića Amerike, ne blijedi ni danas, vijekovima nakon.

U pohudu ka Indiji, Kolumbo se dokopao Bahama otkrivši domorce koje je doživio kao divljake. Tada počinje eksploatacija starih naroda, a prema istorijskim spisima desila su se i brojna zlodjela – porobljavanje, sakaćenje, silovanje, namjerno širenje zaraza…

Šta potomci drevnih Indijanaca danas misle kada pomisle na Kolumba?

Ukratko - ništa dobro! Na netačano dat naziv “Indijanci”, genocid koji su počinili evropski doseljenici, rasprostranjeno vjerovanje da je Kolumbo “otkrio Ameriku” (“iako je nemoguće otkriti nešto što već postoji - narod  koji živi u blagostanju i gaji svoju kulturu i istorijsko naslijeđe”)…

U videu koji je objavio britanski Metro sagovornici otkrivaju dijelove nepravde nanijete starim narodima Amerike koja traje više od 500 godina:

 

Izvor: istorijskizabavnik.com 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog