Zanimljivosti

Rijedan snimak u boji za koji se decenijama nije znalo: Evo kako je izgledao Berlin u julu 1945. godine (VIDEO)

Grad koji su Sovjeti konačno zauzeli 2. maja 1945. bio je samo sjenka nekadašnje prestonice Rajha. Ipak, čak i u ruševinama, vidjelo se da je Berlin nekada bio jako bogata i napredna metropola.

Tog 2. maja 1945. Berlinom su, nakon 16 dana jezivih borbi, konačno zavladali Sovjeti. Dva dana ranije Adolf Hitler je počinio samoubistvo u svom bunkeru, ostaci vojske Trećeg Rajha su se raspali i rat u Evropi je formalno bio gotov.

Prizor koji su Sovjeti zatekli u gradu bio je jeziv - Berlin je bio u ruševinama nakon nedjelja bombardovanja, vladala je glad, nije bilo prevoza, kanalizacije, struja je bila u prekidu… Od četiri miliona stanovnika koliko je Berlin imao prije rata ostalo ih je upola manje, a od tog broja čak milion su bili beskućnici.

Ipak, bilo je primjetno i nešto drugo… Onovremeni zapisi kažu da je Sovjete naročito razbjesnila činjenica što se vidjelo da je, i pored svih razaranja i uništenja, Berlin donedavno bio jako bogat grad.

Staljinova propaganda je Nijemce dugi niz godina prikazivala kao siromašne, neobrazovane i nazadne ljude koji umiru od gladi. Ono što su zatekli jeste odgovaralo toj slici, ali su se jasno vidjeli i tragovi donedavnog bogatstva i prosperiteta.

Činjenica da je sva ta moć stečena na leđima nemoćnih i krvlju porobljenih naroda, vojnike je dovodila do ludila. Gnjevni zbog zločina koje su nacisti počinili nad milionima civila ne samo u njihovoj domovini već i širom Evrope, sovjetski vojnici su se, prvih dana tokom zauzimanja Berlina, ponašali kao banda. Zabilježeno je mnogo ubistava, pljački, silovanja…

Snimljen oko dva mjeseca nakon pada Berlina, ovaj rijedak video zapis u boji pokazuje kako je prestonica Njemačke izgledala u julu 1945. godine, kao i posljedice koje je grad pretrpio zbog Drugog svjetskog rata. Snimak je sve do 2015. bio nepoznat.

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog