Zanimljivosti

Adrenalinski pogled iznad čeških planina - otvoren najduži viseći most na svijetu (VIDEO)

Najveći viseći mostna svijetu, namenjen pješacima otvoren je u Češkoj. Izgradnja mosta trajala je skoro dvije godine, a koštala je 8,3 miliona dolara. Most je nazvan „Nebeski most 721“.

Most je dugačak 721 metar izgrađen je na nadmorskoj visini od preko 1.100 metara. Spaja dva planinska grebena i uzdiže se 95 metara iznad doline.

Nebeski most 721 nalazi se na sjeveroistoku zemlje, u planinskom lancu Kralicki Snežnik, blizu granice sa Poljskom, oko 200 kilometara istočno od Praga. Posljednji i najduži most te vrste nalazi se u Aruki u Portugalu i dugačak je 516 metara.

Turisti će na most ulaziti na nadmorskoj visini od 1.125 metara, a izlaziti na 10 metara više n.v. Posjetioci će se kretati u jednom smjeru prelazeći most, a sa mosta će moći da siđu na popločanu stazu u šumi gdje će se upoznati sa češkom istorijom.

U turističkom naselju, gdje se nalazi ovaj most, ističu da je most širok 1,2 metra otvoren je za djecu svih uzrasta i visina, ali da nije pogodan za osobe sa kolicima ili invalidskim kolicima.

Češki Nebeski most je 154 metra duži od nepalskog pješačkog mosta Baglung Parbat, koji trenutno drži Ginisov svjetski rekord.

 

Izvor: rts.rs
Blog