Zanimljivosti

85 godina od smrti prvog svjetskog milijardera

Rokfeler – od prodavca krompira do najbogatijeg čovjeka na svijetu

Na današnji dan, 23. maja 1937. godine, preminuo je Džon D. Rokfeler, čovjek za kog se procjenjuje da je bio, na osnovu bogatsva koje je stekao samo u posljednjih deset godina života, najbogatiji čovjek na svijetu.

Džon Dejvidson Rokfeler rođen je 8. jula 1839. godine kao drugo dete u porodici Rokfeler u Ričfordu, u saveznoj državi Njujork.

S obzirom na to da je Vilijem Rokfeler, Džonov otac, često bio odsutan od kuće, Džon je pomagao majci u domaćinstvu i za dodatni novac prodavao krompir, slatkiše, uzgajao ćurke…

Kako se porodica Rokfeler često selila tokom njegovog odrastanja, tako je on prvo pohađao Akademiju u Ovegu, a kada su počeli da žive u Klivlendu, upisao je Klivlendsku centralnu srednju školu.

Uporedo sa srednjom školom, upisao je kurs na Folsomskom trgovačkom koledžu, gdje je učio o knjigovođstvu.

Kada je napunio 16 godina, dobio je svoj prvi posao kao pomoćni knjigovođa u jednoj firmi u Klivlendu gdje je prekovremeni rad iskoristio da stekne iskustvo u pregovaranju sa vlasnicima firmi, a posebno je bio vješt u proračunima i izračunavanju troškova.

Za tri mjeseca rada, dobijao je po 16 dolara mjesečno, a kasnije mu je plata povećana i na 50 dolara.

U tom perodu je Rokfeler navodno izjavio kako ima dva sna i velike ambicije u životu – da zaradi sto hiljada dolara i živi sto godina.

Džon je sa prvim poslovnim partnerom, Morisom Klarkom, 1859. godine podigao četiri hiljade dolara kapitala, a godinu dana kasnije su već ostvarili veliki profit ovim potezom, od oko 17.000 dolara.

Rokfeler je uvidio i veliki potencijal u tada rastućoj proizvodnji nafte u zapadnoj Pensilvaniji, pa je tako 1863. godine sagradio svoju prvu rafineriju nafte nedaleko od Klivlenda, koja je bila najveća na tim prostorima.

Rafinerija je bila u vlasništvu Rokfelera, njegovog partnera Klarka, hemičara Endruza i dio je pripadao braći Klarka.

Džonov brat je 1866. sagradio jednu rafineriju u Klivlendu, pa je tako pozvao Džona da mu bude poslovni partner.

Do kraja naredne godine, ova rafinerija je bila najveća u svijetu, zahvaljujući dobrom kontrolisanju troškova, korišćenju rafinerijskog otpada i kontinuiranim praksama investiranja kako bi se dobio profit.

Džon Rokfeler je 1870. osnovao svoju naftnu kompaniju „Standard Oil“ u Ohaju, a njegove rafinerije su postale najisplativije.

Vremenom je „Standard Oil“ kompanija na čelu sa Rokfelerom stekla dominaciju na tržištu prerade i prodaje nafte sa čak 90 procenata američkog tržišta.

Mnogi novinari i političari su osuđivali i napadali ovu kompaniju tvrdeći da je u tom trenutku „Standard Oil“ bila najokrutniji, nemilosrdan vid monopola, na šta je Džon odgovarao da se u velikom poslu kojim se on bavio dešavaju stvari koje on ne odobrava ali se na kraju trudi da ih ispravi.

Porodicu Rokfeler je kritikovala i javnost kad je 1989. godine prodala japanskoj kompaniji „Micubiši“ 51 odsto svojih akcija, tačnije akcija Rokfeler grupe koja je posjedovala i Rokfeler centar.

Rokfeler je već sa prvom platom kad je imao 16 godina, procenat svoje zarade davao u dobrotvorne svrhe.

Kako je njegova zarada rasla, tako je sve više ulagao i u obrazovanje i zdravstvo, nauku, umjetnost, a procjenjuje se da je sa svojom fondacijom dao više od 250 miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Sa sinom je osnovao Fondaciju „Rokfeler“ koja je u početku davala veliku finansijsku podršku javnom zdravstvu, a 2015. godine je ona bila na 39. mjestu prema visini donacija.

Nakon što se povukao iz posla, smatra se da je u prosjeku od investicija i kompanije ostvario zaradu od oko milijardu i petsto miliona dolara, što je najveći iznos koje je privatno lice do tada moglo da stvori.

Preminuo je 23. maja 1937. godine na Floridi.

Rokfeler centar, koji se nalazi na Menhetnu, kompleks je 19 zgrada koje je porodica Rokfeler izgradila 1930. godine, a 1987. je svrstan u nacionalne znamenitosti Sjedinjenih Američkih Država.

Danas je Rokfeler centar sjedište poznate nacionalne televizijske kompanije „NBC“ .

 

Izvor: danas.rs

 

Twitter
Anketa

Kako živite u odnosu na godinu dana ranije?

Rezultati ankete
Blog